ZIELONE WROTA

Z ziemniaków

Prezentujemy przepisy na potrawy z ziemnaków przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Popularne potrawy zostały zaprezentowane w kilku wersjach, pochodzących z różnych rejonów. Poprosiliśmy o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcześnie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żywą książkę kucharską, pamiętając jednocześnie o wieku jej autorów.


 

----------------------

 

Urszula Postołowicz
Czarna Białostocka


Fusia


1 kg ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej


Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie je odcedzić i ugnieść potem wgniatać do nich po łyżce mąki, później z tej masy formować kuleczki i po uformowaniu polać

chudziutkimi skraweczkami z cebulką.


-------------


Ewelina Szczypin
Wiżajny


1 kg ziemniaków (Obrać)
4 łyżki mąki
3 jajka
50 dag wołowiny (ugotowanej – zmielić)
1 cebula (drobno pokroić)
Łyzka masła
2 łyżki tarej bółki
pieprz i sól


Połowę ziemniaków ugotować ostudzić, rozmieść. Resztę ziemniaków drobno zetrzeć odcisnąć, wymieszać z ugotowanymi. Dodać mąkę, 2 jajka i szczyptę soli, zgnieść ciasto. Cebulę przes,mażyć na maśle, wymieszać z mięsem. Dodac tartą bułkę i jajko.

Doprawić do smaku. Z Cista formować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę, farszu, lepić małe pyzy. Gotować 5 min. Po wypłynięciu na wierzch, podawać polane skwarkami i tłuszczykiem z wysmażonego boczku (wędzonego).


-------------

 

Sylwia Kowalewska
Wiżajny


Kluski ziemniaczane


30 dag ugotowanych ziemniaków
3 jaja
Szklanka mleka
Łyżka masła roślinnego
1 czerstwa bułeczka
30 dag mąki
Sól


Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, bułeczkę pokroić w kostkę i zrumienić na części masła. Mąkę ziemniaki i bułkę przełożyć na stolnicę, dodać mleko rozkłócone jajka, resztę masła, sól starannie wymieszać, aż do uzyskania pulchnego ciasta. Formować okrągłe kluski o średnicy 4 cm, gotować pod przykryciem. Podawać polane skwarkami i cebulą.


----------


Paula Brzozowska
Juchnowiec


Ziemniaki z Mięsem


8 – 10 dużych podłużnych ziemniaków
30 dag mielonego mięsa
Cebula
Jajko
3 dag margaryny
Natka pietruszki
Sól, pieprz


Ziemniaki obrać przekroić wzdłuż, wydrążyć lekko posolić. Cebule pokroić w kostkę, usmażyć na margarynie, dodać mięso. Wbić jajo, doprawić solą i pieprzem. Wydrążone połówki ziemniaków wypełnić farszem i ułożyć w garnku, wlać osolonej wody (do  3  wysokości ziemniaków), gotować do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Podawać posypane natką pietruszki.


-------------


Joanna Kitlas
Czarna Białostocka


Kluski ziemniaczane – Kopytka


1 kg ziemniaków
30 dag mąki
1 – 2 jaja
Sól
4 dag masła lub margaryny
2 dag tartej bułki


Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach obrać zemleć. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić, dodać przesianą mąkę, jajo sól, zagnieść szybko ciasto.

Ciasto ziemniaczane podzielić na 3 części. Formować wałeczki grubości palca, przekroić kluski długości 4 – 5 cm, kluski wkładać partiami do wrzącej, osolonej

wody, zamieszać, nakryć a gdy się zagotują odkryć, odsunąć na bok płyty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osaczyć, wyłożyć na półmisek polać masłem ze zrumienioną tartą bułka. Zamiast masła można okrasić kluski topioną słoniną. Kluski ziemniaczane można podawać jako drugie danie podstawowe do zasmażonej kwaszonej kapusty albo z sosem grzybowym. Podaje się je również jako dodatek do mięs duszonych z sosem, pieczonej kaczki lub gęsi.


-------------


Waldemar Piotr Łozawski
Grabowo


Pączki ziemniaczane


6 ziemniaków
1 jajko
3 dga drożdzy
Półtorej łyżki stołowej mleka
Półtorej szklanki mąki
Cukier waniliowy sól do smaku
Olej do smażenia
3 – 4 łyżki oleju
Cukier do drożdzy
Pół szklanki cukru pudru


Ziemniaki ugotować w mundurkach, nastepnie obrać je i zmielić dodać jajko sól ,

cukier, mąke, kilka łyżek oleju, wszystko razem wymieszać, drożdze rozbić w mleku dodając rtoche cukru, kiedy podrosną wlać do ziemniaków i dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzine. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, smażyć na złocisty kolor. Po odsączeniu posypać cukrem pudrem.


------------


Wioletta Bryc
Trojanowo


Placki Ziemniaczane po królewsku.


2 kg ziemniaków starkować dodać 1 jajko, 1 łyzke mąki, pół cebulki, sól i pieprz.

Pół kilo mięsa mielonego, 30 dag pieczarek drobno pokroić i przesmażyć na maśle z cebulką. Mięso i zimne pieczarki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Na gorący olej kłaść łyżką wieksze porcje ciesta ziemniaczanego. Z mięsa formować podobnej wielkości placek i położyć na ciasto, przykryć 2 porcją ciasta, upiec z obu stron. Podawać z sosem pieczarkowym.


---------


Olga Zielińska
Pruska Mała


Kugiel


2 1  kg ziemniaków
65 dag żeberek wieprzowych
8 dag cebuli
5 dag mąki pszennej
4 dag smalcu
7 dag tartej bułki
Mleko
Pieprz, sól, majeranek


Ziemniaki zetrzeć na tarce, bułke namoczyc w mleku – odciągnać, cebule pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu. Wszystki składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem

do smaku. Żeberka podzielić na porcje posypać solą, pieprzem i majerankiem. Rondel lub brytwannę posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Mase ziemniaczaną i żeberka układać warstwami na spodzie i na wierzchu powinny być ziemniaki. Piec w gorącym piekarniku na zloty kolor.


---------


Daniel Świderski
Mareckie


Placki Ziemniaczane


10 dużych ziemniaków zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć wodę. Drobno posiekać trzy duże cebule. Połączyć i dodać sol i pieprz ziołowy. Do smaku wbić jajko i wymieszać, smażyć na tłuszczu,  na żółty kolor. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.


---------


Katarzyna Godlewska
S.P. nr2 w Mońkach


Pierogi Ruskie


Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Jajo
Szczypta soli
Łyżka oleju
1 łyżki wody


Farsz:
1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach
50 dag twarogu
2 cebule
Sól, pieprz
Łyżka oleju


Z mąki, jaj z dodatkiem oleju i soli zagnieść cisto. Drobno posiekaną cebulę

zeszklić na oleju. Obrane ziemniaki razem z serem przepuścić przez maszynkę, Dodać cebulę, sól, pieprz. Masę dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz, zlepić pierogi. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku, wyjąć łyżką z cedzakiem . Podawać polane śmietaną lub stopionym masłem.


-------


Katarzyna Głowacka
S.P. nr2 w Mońkach


Ziemniaki faszerowane grzybami suszonymi


Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać wydrążyć środek i ułożyć na blaszce.
Farsz: namoczone, ugotowane, posiekane grzyby mieszamy razem z posiekaną

przyrumienioną na maśle cebulą, dodajemy rozgniecione środki ziemniaków i wkładamy do ziemniaków. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 min, polewamy śmietaną i rozmąconą mąką i zapiekamy jeszcze 10 min. Podajemy z kefirem i pieprzem.


---------


Jacek Sakowicz


Pyzy

2 kg ziemniaków
1 dag soli
słonina


Ziemniaki obrać i opłukać. Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić na kilka minut, a następnie zlać ostrożnie, a osad z dna dodać do odciśniętych ziemniaków. Połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku. Wyrabiać masę, rękami zwilżonymi w wodzie, formować nieduże kulki jednakowej wielkości. Ugotować. Podawać okraszone słoniną do przegotowanego mleka.


--------

Adrian Kobus
Czarna Średnia


Placki z gotowanych ziemniaków z sosem grzybowym.


ziemniaki (gotowane)
jajko
cebula
grzyby suszone


Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, cebulę i mąkę (tyle aby z ciasta dało się

formować placki). Suszone grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. Z grzybów

według uznania zrobić sos i polać nim placki.


--------


Jakub Charkiewicz
Eliaszuki


Tawkanica


Najpierw trzeba obrać i umyć ziemniaki, następnie ugotować je razem z cebulą (drobno posiekaną). Dodać sól i pieprz. Ziemniaki gotować do czasu gdy staną się miękkie.

Wówczas odcedzić wodę i utłuc tłuczkiem. Pokroić drobno słoninę i usmażyć na złoty kolor razem z drobno posiekaną cebulą. Później wszystko wlać do naczynia z ziemniakami i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na patelnię, smażyć aż się

zarumieni. Po zdjęciu patelni z ognia Takwanica jest gotowa do spożycia.


--------


Agata Skierko
Siemianówka


Kopytka


1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jako
40 dag mąki
sól


Ciepłe ziemniaki przepuścić przez druciane sito. Do masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać mąkę i osolić do smaku. Wymieszać, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 – 4 części, wytoczyć wałeczki i kroić na ukośne małe kluski, Gotować w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Ugotowane wybierać łyżką cedzakową i na półmisku polewać gorącym masłem.


-----------


Kamila Borkowska
Kleszczówek
Szkoła Podstawowa w Smolnikach


Kluski ziemniaczane


6 kg ziemniaków
łyżka stołowa soli
duża cebula
200 g wędzonego boczku


5kg surowych ziemniaków obrać, utrzeć na gęstej arce, odcisnąć wodę przez płótno lub pieluchę. 1 kg ziemniaków obrać i ugotować na miękko, rozgnieść na jednolitą masę i dodać do odciśniętych surowych ziemniaków. Wodę pozostałą po odciśnięciu delikatnie zlać i pozostały na dnie naczynia krochmal dodać do ciasta. Dodać łyżkę soli, wszystko razem połączyć i wrzucać do wrzącej osolonej wody formując małe kluski. Gotować około 40 min. Po ugotowaniu dodać okrasę: drobne skraweczki z usmażoną cebulą.


-------


Patrycja Hołdyńska, Poplin
Szkoła Podstawowa w Smolnikach


Kluski ziemniaczane z mlekiem


Mak (0,5 szklanki) sparzyć gorącą wodą i zostawić, aby napęczniał, zlać wodę i

utrzeć mak na makutrze wałkiem. Ziemniaki obrać (5 kg), starkować na tarce.

Następnie wycisnąć ciasto przez płótno i formować w rekach niewielkie kluseczki,

które  bezpośrednio wrzucamy do gorącej się wody, lekko osolonej. Po ugotowaniu połączyć z utartym makiem i posłodzić wg. uznania.


--------


Izabela Olszewska
Topiłówka


Ziemniaczane knedelki


8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
szklanka + 2 kopiaste łyżki maki pszennej
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli, imbiru


farsz:
20 dag dobrze odciśniętego sera białego
2 kopiaste łyżki utartego na tarce sera żółtego
zasmażona na oleju lub oliwie duża cebula
małe jajko lub samo żółtko
sol, pieprz biały


Przygotowanie farszu:
Drobno posiekaną cebulę rumienimy na patelni, często mieszając. Gdy przestygnie ucieramy z dodanym startym żółtym serem dodając żółtko i przyprawy, farsz powinien być pikantny o wyraźnym serowym smaku.


Przygotowanie ciasta:
Roztarte w malakserze ziemniaki łączymy z żółtkami, dodajemy sol i imbir, ciasto

zagniatamy jak na kopytka. Na obsypanej mąką stolnicy toczymy gruby wałek, kroimy na niezbyt długie plastry, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcja farszu, dokładnie zlepiamy i układamy miejscem zlepionym na stolnice. Uformowane knedelki oprószamy mąką, gdy trzeba jeszcze raz formujemy je w dłoniach i wrzucamy na wrząca osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu do chwili aż wypłyną i jeszcze 3 minuty.

 

Podajemy gorące polane zasmażona cebulka lub skwarkami ze świeżej słoniny.


--------


Jolanta Wysocka
Biernatki


Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
3 jaja
3 łyżki bulki tartej
4 łyżki startego żółtego sera
sol, pieprz do smaku


Ziemniaki zetrzeć na tarce dodać składniki i upiec na źółto-złoty kolor. Można

podawać ze śmietaną.


---------


Paulina Siemaszko
St. Lewickie


Kluski ziemniaczane zawijane w cieście


farsz:
1 1 kg ziemniaków
3 cebule
olej do smażenia
sol, pieprz


ciasto:
1 kg maki
woda
1 jajko


Ziemniaki starkować, dodać sol, pieprz i cebule pokrojona w kostkę. Wszystko

podsmażać aż zgęstnieje. Ciasto zagnieść jak na pierogi i rozwałkować jak na

makaron. Pokroić w szerokie wstążki, nałożyć wzdłuż farszu, zlepić i kroić jak na

kopytka. Gotować w osolonej wodzie.


---------


Marcin Milanowski
Janowka


Placek ziemniaczany z boczkiem.


1 kg ziemniaków
2 jaja
1 łyżka śmietany
2 łyżki maki pszennej
20 dag boczku
sol, pieprz


Starkowane ziemniaki dodajemy do podsmażonego boczku, resztę składników i przyprawy, mieszamy i smażymy na głębokiej patelni 30 min.


----------


Jacek Sakowicz


Pyzy

2 kg ziemniaków
1 dag soli
słonina


Ziemniaki obrać i opłukać. Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić na kilka minut, a następnie zlać ostrożnie, a osad z dna dodać do odciśniętych ziemniaków. Połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku. Wyrabiać masę, rękami zwilżonymi w wodzie, formować nieduże kulki jednakowej wielkości. Ugotować. Podawać okraszone słoniną do przegotowanego mleka.


------------


Adrian Kobus
Czarna Średnia


Placki z gotowanych ziemniaków z sosem grzybowym.


ziemniaki (gotowane)
jajko
cebula
grzyby suszone


Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, cebulę i mąkę (tyle aby z ciasta dało się

formować placki). Suszone grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. Z grzybów według uznania zrobić sos i polać nim placki.


------------


Diana Lubowiecka
Lubowicz


Byki


1 kg surowych ziemniaków
1 kg gotowanych ziemniaków
trochę soli


Kartofle surowe zetrzeć na tarce i wycisnąć przez szmatkę. Kartofle gotowane

przepuścić przez maszynkę, połączyć z przetartymi, dodać soli i trochę mąki

pszennej. Około 1 szklanki z soku z tartych kartofli, dolać wodę i pozostałą na

spodzie skrobię. Potem ciasto zagnieść. Z masy zrobić duże kluchy i nadziewać

kiszoną kapustą z grzybami itp. Gotować aż wypłyną na wierzch.


-------------


Izabela Olszewska
Topilowka


Ziemniaczane knedelki


8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
szklanka + 2 kopiaste łyżki maki pszennej
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli, imbiru


farsz:
20 dag dobrze odciśniętego sera białego
2 kopiaste łyżki utartego na tarce sera żółtego
zasmażona na oleju lub oliwie duża cebula
małe jajko lub samo żółtko
sol, pieprz biały


Przygotowanie farszu:
Drobno posiekaną cebulę rumienimy na patelni, często mieszając. Gdy przestygnie ucieramy z dodanym startym żółtym serem dodając żółtko i przyprawy, farsz powinien być pikantny o wyraźnym serowym smaku.


Przygotowanie ciasta:
Roztarte w malakserze ziemniaki łączymy z żółtkami, dodajemy sol i imbir, ciasto

zagniatamy jak na kopytka. Na obsypanej mąką stolnicy toczymy gruby wałek, kroimy na niezbyt długie plastry, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcja farszu, dokładnie zlepiamy i układamy miejscem zlepionym na stolnice. Uformowane knedelki oprószamy mąką, gdy trzeba jeszcze raz formujemy je w dłoniach i wrzucamy na wrząca osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu do chwili aż wypłyną i jeszcze 3 minuty.

Podajemy gorące polane zasmażona cebulka lub skwarkami ze świeżej słoniny.


---------------


Jolanta Wysocka
Biernatki


Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
3 jaja
3 łyżki bulki tartej
4 łyżki startego żółtego sera
sol, pieprz do smaku


Ziemniaki zetrzeć na tarce dodać składniki i upiec na źółto-złoty kolor. Można

podawać ze śmietaną.


---------------


Marcin Milanowski
Janowka


Placek ziemniaczany z boczkiem.


1 kg ziemniaków
2 jaja
1 łyżka śmietany
2 łyżki maki pszennej
20 dag boczku
sol, pieprz


Starkowane ziemniaki dodajemy do podsmażonego boczku, resztę składników i przyprawy, mieszamy i smażymy na głębokiej patelni 30 min.


-----------------


Paulina Buczyńska
Soliny


Soczewiaki


soczewica
mąka
ziemniaki
słonina
cebula
sol, pieprz


Soczewicę namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Przemleć przez maszynkę, potem podusić na patelni, dodać pieprz i sól do smaku, dodać drobno posiekaną cebulę i drobno posiekaną słoninę: to wszystko poddusić razem. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zemleć. Dodać do ziemniaków trochę mąki, zagnieść tak aby powstało ciasto jak na kopytka. Z ciasta formować placki i nakładać farsz z soczewicy. Zagnieść na kształt kotletów. Obtaczać w mące i położyć na blasze do pieczenia. Przetrzymać w piekarniku do zarumienienia. Podawać polane tłuszczem z cebulą i drobno posiekanymi skwarkami (cebula i skwarki mają być usmażone).


------------------


Joanna Szyłkowska
Wiżajny


Kluski Ziemniaczane

Potargowane surowe ziemniaki odcisnąć. Posolić ciasto, dodać łyżkę mąki

ziemniaczanej i uformować kluski. Wrzucać do wrzącej wody. Gotować 15 min. podawać ze skwarkami i cebulą.


--------------------------


Agata Antoniuk
Niewolnica Nargielewska


Pyzy  faszerowane kiełbasą


1kg ziemniaków
12 dag mąki pszennej
8 dag słoniny
30 dag kiełbasy
Sól i pieprz do smaku


1/3 ziemniaków ugotować, ostudzić i zemleć. Resztę obrać i zetrzeć na tarce Miazgę odsączyć, dodać mąkę ziemniaczaną pozostałą w naczyniu. Dodać ugotowane ziemniaki i mąkę pszenną. 7. wyrobionego ciasta formować kule, nadziewać je kawałkami kiełbasy. Pyzy wrzucać na wrzącą wodę. Gotowe pyzy odcedzrć, podawać polanę słoniną.


------------------------


Adrianna Płońska
Stare Lewickie


Tłuczki

Potrawa bardzo prosta do zrobienia, a przy okazji smaczna. Ziemniaki należy ugotować i bardzo dobrze utłuc tłuczkiem. Dodać mąki pszennej i uskwarzonej słoniny, znowu dobrze utłuc Łyżeczką uformować małe kulki ułożyć na płaski talerz. Można do tego podać barszcz czerwony ze świeżych buraczków.


------------------------


Agata Skiepko
Publiczne Gimnazjum w Narewce


Przepis na kopytka:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajo
40 dag mąki
sól
 

Cieple ziemniaki przetrzeć przez druciane sito. Do masy ziemniaczanej wbić jajo,

dodać mąkę i osolić do smaku. Wymieszać, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i

wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 – 4 części, wytoczyć wałeczki i kroić na

ukośne male kluski. Gotować w dużej ilości posolonej, wrzącej wody. Ugotowane

wybierać łyżką cedzakową i na półmisku polewać gorącym masłem.


----------------------


Adrianna Jermacz
Szkoła Podstawowa, w Konarzycach


Przepis na „krążki”;

sól
pieprz
ziemniaki
olej
sól
pieprz
Ziemniaki (obrane) pokroić na cienkie plasterki. Wstawić do patelni z olejem.

Dosypać szczyptę soli, pieprzu i wrzucić ziele angielskie. Dusić przez ok. 30 minut.

Życzę smacznego!


--------------------------


Joanna Dąbrowska
Szkoła Podstawowa, w Konarzycach


Przepis na pyzy z tartych ziemniaków:


ziemniaki
mąka
jajko
sól


Połowę ziemniaków obrać i ugotować, po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Odcisnąć. Wymieszać ziemniaki tarte i gotowane, dodać mąkę, sól i jajko. Wyrobić.

Formować okrągłe pyzy i gotować w osolonej wodzie.


---------------------------


Klaudia Jermacz
Szkoła Podstawowa, w Konarzycach


Przepis na kopytka:


0,5 kg mąki
kilka ziemniaków
2 jajka
sól do smaku


Ziemniaki obrać i ugotować. Do przestudzonych ziemniaków wsypać mąkę, dodać jajka i sól. Wszystko wygnieść.
Ciasto ukręć w wałeczki o grubości dużego palca i pokroić w dwucentymetrowe kawałki. Następnie wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Gotować od dziesięciu do piętnastu minut. podajemy z zasmażką.


----------------------------


Anita Mieczkowska
Szkoła Podstawowa, w Konarzycach


Przepis ziemniaki zapiekane z grzybami:


Ugotowany 1 kg ziemniaków pokroić w plastry.
1 cebulę posiekać i przesmażyć.
Dodać 300 pokrojonych grzybów.
Następnie dusić 10 minut.
Po czym dodać 200 ml śmietany.
Doprawić solą i pieprzem.
Zagotować.
Ułożyć ziemniaki do naczynia, wlać grzyby ze śmietaną i piec 20 minut.


---------------------------


Marta Kraśnicka
Szkoła Podstawowa im. Króla Zygmunta Augusta w Wasilkowie


Placki ziemniaczane


75 dag ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 -3 łyżki mąki tortowej
sól
pieprz
wedeta
1 jajko
olej do smażenia


Umyte ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce o dużych otworach. Na tej samej

tarce utrzeć obraną i opłukaną cebulę, połączyć z ziemniakami, dodać roztarty z solą czosnek, jajko i przesianą mąkę.
Wszystko razem wymieszać przyprawić solą, pieprzem i wedetą.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść łyżką małe porcje masy ziemniaczanej, formować małe okrągłe, cienkie placuszki spłaszczając łyżką. Zarumienić z obu stron na złoty kolor.


----------------------------


Inga Moczydłowska
Łomża


Placki ziemniaczane na mleku


1 l mleka
0,5 kg ziemniaków ugotowanych (przetartych przez sito).
3 – 4 surowe ziemniaki

 

Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć. Do dać do ziemniaków ugotowanych,

wyrobić. W razie potrzeby dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Zagotować mleko i kawałki ciasta wrzucać na mleko. Gotować aż wypłyną, posolić do smaku.


-----------------------


Łukasz Sępicki, Kisielnica
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Pyzy


1,5 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól


Połowę ziemniaków wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć. Pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobie oraz jajka, dodać sól i wyrobić ciasto.

Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5 – 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.


-----------------------


Robert Borys, Cydzyn Stary
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Rejbak


5 kg ziemniaków
2 duże cebule
4 jajka
0,5 kg boczku wędzonego
pieprz
sól


Ziemniaki zetrzeć na tarce, a cebulę z boczkiem zesmażyć na patelni. Otrzymane masy wlać na blachę. Dodać do tego 4 jajka i doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku około 1,5 godziny


------------------------


Justyna Wasilewska, Cydzyn Stary
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Placki zbójnickie


1 kg sporych ziemniaków
15 dag szynki lub parówki (mogą być sojowe lub drobiowe)
1 duża cebula (najlepiej czerwona)
1 jajko
3 – 4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia


Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, a jeśli masa byłaby zbyt rzadka odcisnąć, najlepiej w czystej lnianej ściereczce. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i wędlinę, jajko, przesianą mąkę i przyprawy, dobrze wymieszać.

Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor


Wersja dla wegetarian:
Wędliną zastąpić pęczkiem natki pietruszki drobniutko posiekanej, otrzymamy wtedy oryginalne zielone placki.


Smacznego!


------------------------------

 

Elżbieta Piskorz
Rostoły


Kiszka ziemniaczana


3 kg ziemniaków
3 cebule
3 - 4 jajka
30 dag słoniny
kasza jęczmienna
mąka
przyprawy


Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Ścieramy cebulę. Do miseczki tarkujemy ziemniaki i dodajemy startą cebulę, kaszę, skwarki, wybijamy jajka, doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowujemy kiszki czyścimy je izwiązujemy je z jednej strony. Następnie wlewamy do nich wcześniej przygotowane ciasto. Po zakończeniu tej czynności związujemy drugą stronę kiszki. Kiszkę pieczemy około 2 godzin.


-----------------------

 

Robert Polecki, Rybniki
Szkoła Podstawowa im. Króla Zygmunta Augusta w Wasilkowie


Przepis na kiszkę


0,5 kg słoniny
kiszki wieprzowe
kubek kaszy gryczanej
1/3 kubka kaszy jęczmiennej
skórki
2 duże cebule
1 kg ziemniaków
1/4 kubka krwi
sól
pieprz i inne przyprawy do smaku


Kiszki oczyścić. Kaszę odparzyć, żeby była na wpół surowa. Słoninę pokroić i

zasmażyć na skwarki. Na tłuszczu, który zostanie, zeszklić cebule. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać skórki, krew (można również dodać mięso). Wszystko razem wymieszać, żeby masa była dość gęsta i nadziewać nią kiszki. Piec około dwóch godzin w napalonym piecu chlebowym.


-----------------------

 

Dominika Maculewicz
Czarna Białostocka


Kiszka ziemniaczana


Jelita grube wieprzowe
2 kg cebuli
1 cebula średniej wielkości
1 jajko
3 łyżki mąki
Smalec do podsmażenia cebuli


Ziemniaki obrać opłukać zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych otworach. Dodać podsmażoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Masą napełnić do połowy jelito po czym zawiązać z dwóch stron i włożyć na blasze wysmarowana tłuszczem. Następnie należy poprzekłuwać ostrym przedmiotem (np. igłą) jelito w kilku miejscach. Włożyć do piekarnika, piec w 200 stopniach, aż zarumieni się z obu stron.

 

------------------------


Marcin Poźniak
Czarna Białostocka


Babka Ziemniaczana była niemal od zawsze. Kiedyś na wsi piekły ją kobiety gdy szły w odwiedki, przeddzień chzcindziecka zanoszono jego rodzicom różne smakołyki, bułkę drożdżową czy babkę ziemniaczaną, aby babka była dobra – cała rodzina obierała ziemniaki. Gospodyni tarkowała na drobnej tarce 3 kg ziemniaków na patelni podsmażała skwarki z boczku. Z drobno posiekaną cebulą, starkowane ziemniaki łączyła z ostudzonymi  skwarkami, dodawała 3 szklanki mąki , 3 ubite jajka, 3 łyżki śmietany, wszystko doprawiała solą i pieprzem do smaku. Wstawiano babke do pieca chlebowego razem z chlebem, czas jej pieczenia był proporcjonalny do czasu pieczenia chleba.


---------------------

 

Katarzyna Tymińska
Piętki Gryzki


Babka ziemniaczana


1 kg ziemniaków
2 łyżki smalcu
2 łyżki kaszy manny
1 cebula
Sól, pieprz


Ziemniaki trzemy na tarce, cebulę podsmażamy na złoty kolor na smalcu i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy kasze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy półtorej godziny w bardzo gorącym piekarniku.


--------------------


Aneta Budziejko
Litkupie


Babka ziemniaczana


3kg ziemniakow
Pieprz
Sol
1 duża cebula
15 dag boczku wędzonego


Ziemniaki obrać, potarkować, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek obrać i pokroić w kostkę. Razem cebule i boczek, podsmażyć na patelni. Dodać do potargowanych ziemniaków, dodać pieprz i sol do smaku. Wymieszać wszystko i wyłożyć na blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku około  90 minut. Po upieczeniu można podawać ze śmietaną i cebulką.


---------


Ewelina Borowska
Zabłotczyzna


Babka ziemniaczana


1 kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 łyżki mąki


Starkować ziemniaki i cebulę, dodać jajko i 2 łyżki mąki. Potem to wszystko

wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem. Piec około 1 godziny.


-----------


Justyna Majewska
Wasilówka
Szkoła Podstawowa im. Batalionów Chłopskich w Janowie,


Babka ziemniaczana faszerowana mięsem.


ziemniaki
mąka
sól, pieprz
słonina
cebula
tłuszcz


farsz:
mięso mielone
sol, pieprz
jaja
majeranek


Ziemniaki obrać, zetrzeć, posolić, dodać mąkę, słoninę zasmażyć z cebulką na

skwarki, dodać do ziemniaków. Mięso mielone doprawić wyżej wymieszanymi składnikami, nasmarować blachę tłuszczem, spód blachy zalać połową masy ziemniaczanej, na to przełożyć mięso mielone i zalać resztą masy ziemniaczanej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na półtorej godziny. Można podać ją z zimnym mlekiem.


---------


Agnieszka Matys
Rumiejki


BABKA ZIEMNIACZANA


2 kg ziemniaków,
1 kg podgardla,
4 jajka,
0,6 kg ziemniaków gotowanych,
1 szklanka kaszy manny,
100 g oliwy,
1 duża cebula,
30 dag suszonych grzybów,
pieprz i sól do smaku

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Odgotować podgardle i zemleć na maszynce do mięsa.

Przemleć gotowane kartofle. Zmieszać wszystkie składniki, Blachę posmarować

tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przelać na blachę. Piec w 200 stopniach przez 1.5 godziny.


-----------------------


Dawid Kosiński
Juchnowiec


Przepis na babkę ziemniaczaną


11 kg ziemniaków
2-3 jajka
1 duża cebula
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
11  łyżeczki tartego majeranku
pieprz, sól


Umyte, obrane i opłukane ziemniaki zetrzyj na tarce i osacz na sitku. Boczek pokrój w drobną kostkę, a cebulę i czosnek obierz. Następnie cebulę posiekaj na drobne kawałki a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zarumień boczek z cebulą.

Połowę skwarków odłóż. Resztę wraz z tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej, potem dodaj jajka, czosnek, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch się mocno zarumieni. Upieczoną babkę podziel na kawałki i podawaj jeszcze gorącą.


-------------------------


Adrianna Kot
Szkoła Podstawowa im. Króla Zygmunta Augusta w Wasilkowie


Babka ziemniaczana – moje ulubione danie regionalne


2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce. Dodać 1 jajko oraz 0,5 kg wędzonego boczku,

wcześniej pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego na patelni.
Później dodać 4 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem.
Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać ze zsiadłym mlekiem.


---------------------------


Ewelina Borowska, Zabłotczyzna
Publiczne Gimnazjum w Narewce


Przepis na babkę ziemniaczaną


1 kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 łyżki mąki


Starkować ziemniaki i cebulę, dodać jajko i 2 łyżki mąki. Potem to wszystko

wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i piec ok. 1 godzinę.


----------------------


Jacek Bronakowski, Netta II
Szkoła Podstawowa im. Sybiraków w Netcie,


Ciężko wybrać jedną potrawę regionalną. Ja jednak stawiam na kartacze. Mielone mięso otoczone ciastem ziemniaczanym, a na wierzchu zasmażka (cebulka ze skwarkami). Po przebyciu kilku szlaków przez „Czerwone Bagna” smakują wyśmienicie. Na deser tradycyjna szarlotka z lodami i życie staje się od razu weselsze i smaczniejsze. Po zjedzeniu tego pysznego obiadu, możemy wracać na szlak i dalej  podziwiać piękną i jeszcze zachowana przyrodę.


----------


Gabriela Szacka, Buchno
Szkoła Podstawowa im. Batalionów Chłopskich w Janowie


Przepis na regionalną potrawę – Kartacze.
1 kg surowych ziemniaków
1/2 kg ziemniaków gotowanych
Szczypta soli
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
30 dag grzybów gotowanych (pokrojonych)


Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Gotowane ziemniaki wycisnąć przez praskę. Połączyć oba składniki ze sobą i dokładnie wymieszać. Dodać sól i dwie łyżki mąki ziemniaczanej.


Farsz:
Mięso mielone przesmażyć z grzybami i cebulą. Następnie bierzemy w rękę kulę z

ziemniaków i wkładamy łyżką farsz. Gotujemy kartacze w osolonej wodzie 15 minut.

Okraszamy skwarkami i cebulą. Smacznego!


----------------------


Konrad Matusiewicz
Wiżajny


Kartacze (po naszemu Bomby)


Obrać ziemniaki, starkować i wycisnąć. Dodać jajko i garść ziemniaków gotowanych posolić, wygnieść ciasto. Mięso z kością ugotować, obrać z kości i pomieć.

Przyprawić (cebulą, solą, pieprzem i jajkiem). Mięso wymieszać. Wodę wstawić,

posolić i zagotować. Jak woda będzie się gotować, zacząć robić bomby:


Wziąć trochę ziemniaków, zrobić placek na dłoni, wziąć trochę mięsa, położyć na

placek i zrobić z tego kulkę wielkości pięści. Wrzucić na wrzącą wodę. I tak kolejno aż wyrobimy wszystkie ciasto. Gotować około 30 min.. Podawać z rosołem lub z surówką z kapusty.


------------------------


Renata Zielińska, Eliaszuki
Publiczne Gimnazjum w Narewce


Przepis na kartacze


2 kg surowych ziemiaków
1 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
2 jaja
3 cebule
1/2 kg surowego boczku
gałązka majeranku


Surowe ziemniaki utrzeć w misce i odcisnąć sok poczym odstawić go do zrobienia

krochmalu. Ugotowane ziemniaki połączyć z surowymi, dodać krochmal. Mięso mielone usmażyć na patelni z cebulą, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, dodać 2 jaja.

Niewielkie porcje ostudzonego mięsa zawijać w ciasto kartoflane. Pyzy wrzucać na soloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną, wyjąć na półmisek, osobno usmażyć skwarki z boczku razem z drobno pokrojoną cebulą, okrasić tym pyzy. Gałązkę suchego majeranku utrzeć w dłoniach bezpośrednio nad półmiskiem.


----------------------

Paulina Grudzińska
Biernutki


Kartacze


5kg ziemniaków
2kg ziemniaków gotowanych
1kg mięsa mielonego
Przyprawy
30dag boczku wędzonego
1 duża cebula


Ziemniaki obrać i potarkować, wycisnąć, przepuścić gotowane ziemniaki przez

maszynkę, połączyć, zrobić ciasto. Mięso mielone przyprawić.
Ciasto formować i w środek wkładać mięso. Gotować 1,20 godz. Cebulę podsmażyć z boczkiem, polewać gotowane kartacze.


-----------


Małgorzata Jankowska
Osiedle Wistuć


Przepis na Kartacze


Obrać ziemniaki, umyć, potargować i wycisnąć. Mięso podsmażyć i doprawić przyprawami dodać 1 lub 2 jajka. Do ziemniaków dodać mąki ziemniaczanej i wymieszać. Uformować kulki z ziemniaków, mięso mocno wcisnąć ośrodka. Następnie gotować przez pół godziny.


--------------------------


Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawność powyższych przepisów.
Zostały one przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z terenu

województwa podlaskiego.