ZIELONE WROTA

Z ryb

Prezentujemy przepisy na potrawy rybne przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Poprosiliśmy o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcześnie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żywą książkę kucharską, pamiętając jednocześnie o wieku jej autorów.


---------------

Dawid Pieńkowski
Piątnica


4 duże płaty solonego śledzia
1 cebula
Pol szklanki oleju lnianego zimnotłoczonego
Pieprz


Śledzie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Cebule pokroić na talarki i zrumienić na oleju i wystudzić. Ułożyć śledzie na słoju posypać pieprzem, zalać olejem, przekładając każdą warstwę śledzi usmażoną cebula. Można przechowywać w lodowce.


-----------

 

Jacek Antonowicz
Radunin


Szczupak po Białostocku

 

1 kg szczupaka
2 dag masła
3 dag cebuli
2 jaja
2 dag tartej bułki

 

Szczupaka oczyścić, umyć, osolić, pokroić na dzwonki. Wyjąć z nich ości. Oczyścić rybę serwetką. Wziąć masło, dodać do niego posiekaną cebulę, smażyć dopóki będzie miękka. Kiedy masło ostygnie, wbić do niego jajka, dobrze rozmieszać. Maczać w tym przygotowaną rybę i osypać tartą bułką i piec z obu stron na  rumiano.


-------------


Dawid Chlabicz
Rybaki


Ryba Duszona z grzybami


1 kg ryby słodkowodnej (tołpyga, szczupak, lin,

bużański jaź)
5 dag suszonych grzybów
1 szklanka śmietany
1 łyżeczka mąki
2 cebule
sól, pieprz biały
2-3 łyżki octu winnego


Grzyby umyć i zalać 0,5 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny, następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać. Wywar zachować.

Oczyszczoną umytą rybę pokroić w poprzek na kawałki - w dzwonka) i sparzyć wrzątkiem. Dzwonka ryby przekroić wzdłuż kręgosłupa, zdjąć skórę i usunąć kręgosłup. Tak odfiletowaną rybę skropić octem winnym, posypać solą i pieprzem i poddusić na przyrumienionej na maśle cebuli. Dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią rybę i dusić jeszcze 5 min.
 

Nie mieszać, a jedynie wstrząsnąć. Podawać z kaszą gryczaną niepaloną lub kładzionymi kluskami.


---------


Magda Zielinska
Juryzdyka


Sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku


1 wędzona sieja
1 sałata rzymska
1natka pietruszki
1 cebula
pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
50 ml białego wytrawnego wina
20 dag ugotowanych ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 limonka
sol, pieprz, oliwa


Ściągamy skórkę z wędzonej siei, oddzielamy mięso od ości, mięso dzielimy na cząstki, majonez mieszamy z sokiem z limonki, winem, czosnkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem, odstawiamy na 30 min. Ziemniaki ugotowane, drobno pokrojone wrzucamy do miski z cebulą dodajemy 3 łyżki oliwy, posiekana natkę pietruszki, mieszamy, odstawiamy.Sałatę układamy na talerz, okładamy kawałkami siei, ziemniaki przybieramy pomidorami i polewamy sosem szczypiorkowym.


-----------


Jacek Antonowicz
Radunin


Szczupak po Białostocku


1 kg szczupaka
2 dag masła
3 dag cebuli
2 jaja
2 dag tartej bułki


Szczupaka oczyścić, umyć, osolić, pokroić na dzwonki. Wyjąć z nich ości. Oczyścić rybę serwetką. Wziąć masło, dodać do niego posiekaną cebulę, smażyć dopóki będzie miękka. Kiedy masło ostygnie, wbić do niego jajka, dobrze rozmieszać. Maczać w tym przygotowaną rybę i osypać tartą bułką i piec z obu stron na rumiano.


------------


Magda Zielińska
Juryzdyka


Sałatka z wędzoną sieja i sosem ze szczypiorku


1 wędzona sieja
1 sałata rzymska
1natka pietruszki
1 cebula
pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
50 ml białego wytrawnego wina
20 dag ugotowanych ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 limonka
sol, pieprz, oliwa


Ściągamy skórkę z wędzonej siei, oddzielamy mięso od ości, mięso dzielimy na cząstki, majonez mieszamy z sokiem z limonki, winem, czosnkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem, odstawiamy na 30 min. Ziemniaki ugotowane, drobno pokrojone wrzucamy do miski z cebulą dodajemy 3 łyżki oliwy, posiekana natkę

pietruszki, mieszamy, odstawiamy.Sałatę układamy na talerz, okładamy kawałkami siei, ziemniaki przybieramy pomidorami i polewamy sosem szczypiorkowym.


----------------


Klaudia Romanowska
Kuliski Stare


Śledzie z kminkiem i śmietaną


50 dag śledzi solonych
50 dag śmietany kwaśnej
1 dag mąki
0,5 dag kminku


Śmietanę wymieszać z mąką dodać kminek, zagotowana parze. Wymoczone śledzie oczyścić z ości obrać ze skóry, włożyć do sporządzonego ze śmietany, mąki i kminku sosu i przez parę minut gotować na parze. Podawać z ziemniakami z wody.


---------------------

Ewelina Wądłowska
Cibory – Gałeckie


1 1 kg ryby
3 cebule
1 szkl. Oleju
Koncentrat pomidorowy
Liść laurowy
Sok z cytryny
Sól, pieprz, papryka mielona
3 marchewki


Jarzyny oczyścić zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski włożyć do dużego rondla z mocno nagrzanym olejem, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy, sól i dusić na wolnym ogniu 15 min. Następnie dolać koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i gotować 10 min. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką.


----------------------


Agnieszka Suchocka
Monkinie


Sałatka śledziowa z burakami – porcja na 4

osoby


4 filety z matiesów
4 jajka
3 czerwone buraki
1 cebula
1 szkl. Majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
2 łyżki czystej wódki
1 cytryny
Sól


Matiesy namoczyć krótko w wodzie, wyjąć i skropić cytryną następnie pokroić w kostkę. W osolonej wodzie ugotować buraki, a kiedy zmiękną, obrać je i utrzeć na tarce. Cebule obrać i drobno pokroić . Majonez dobrze wymieszać ze śmietaną, ketchupem, musztardą i wódką, aż powstanie jednolity sos. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Na dnie naczynia ułożyć buraki wymieszane z cebulą, polać połową przygotowanego sosu. Następnie przykryć

śledziami i wymieszać z trzema jajkami. Zalać resztą sosu, wszystko posypując pokrojonym jajkiem. Podawać z bagietkami lub chlebem.


-----------------------


Bartłomiej Jaroszczuk
Dorożki


Śledź smażony z cebulką


4 płaty śledziowe małosolne
- mąka
- woda
- cebula
- olej do smażenia


1. Śledzie należy wymoczyć w wodzie,
2. 1/2 szklanki mąki rozmieszać z wodą,
3. Cebulę pokroić w talarki,
4. Wymoczone śledzie zanurzyć w rozmieszanej wodzie z mąką i na rozgrzanym oleju usmażyć po obu stronach na złoty kolor,
5. Oddzielnie usmażyć cebulę, lekko posolić i posypać pieprzem.,
6. Usmażone śledzie podajemy na ciepło z cebulką i bułką.

 

Danie najczęściej podajemy w okresie postu.


------------------------

 

Marcin Bałdygo
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Ryba domowa


Cebulę pokroić w kostkę. Kaszę ugotować na sypko w wodzie. Wymieszać cebulę z posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku. Jałowiec zmielić

w młynku do pieprzu. Rybę umyć, posolić i natrzeć w środku sokiem z cytryny.
Rybę nadziać kaszą z dodatkami ,włożyć do piekarnika na 180 – 200 C. Piec 30 minut. Smakuje najlepiej na gorąco.
Smacznego.


------------------------

 

Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawność powyższych przepisów.
Zostały one przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z terenu województwa podlaskiego.