ZIELONE WROTA

Z mąki i kaszy

Prezentujemy przepisy na potrawy z mąki i kaszy przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Poprosiliśmy o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcześnie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żywą książkę kucharską, pamiętając jednocześnie o wieku jej autorów.


 

----------------

 

Marlena Gromżul
Wiżajny


Pierogi Ruskie

1 kg mąki
Woda
Szczypta soli
Całe jajko


Wszystkie składniki połączyć, ciasto rozwałkować i szklanka wyciskać kółka. Mięso

przemleć, dodać cebulkę i przyprawy, pieprz, sól do smaku, wymieszać, później nadziewać kółka mięsem. Do gotującej się osolonej wody, wkładamy pierożki i gotujemy 10 min. Odcedzamy. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor i polewamy pierożki.


-------------


Martyna Jankowska
Wiżajny
 

Pierogi z kapustą

1 kg mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 szklanki wżątku
1 szklanka cieplej wody


Farsz:
2 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów
2 – 3 duże cebule
Półtorej łyżeczki soli

Kapustę ugotować razem z grzybami, zemleć. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać.

 

Ciasto:

mąkę przesiać na stolnicy, zrobić dołek , wlać olej i wrzątek , zmieszać razem z mąką.  Jajko roztrzepać w szklane cieplej wody, wlać do mąki wyrabiając ciasto, podzielić na 3 części dla ułatwienia pracy. Kolejno wałkować, wykrajać krążki z ciasta, nakładać farsz i lepić pierogi, gotować w osolonym wrzątku przez 2 – 3 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie wody.


-----------


Magdalena Warelis
Janówka


Kołduny Augustowskie

Ciasto:
30 dag mąki
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
10 dag suszonych grzybów
10 dag sera
1 jajo
2 cebule
Olej, grzybowa kostka rosołowa, pieprz sól, majeranek


Przygotować ciasto na pierogi. Grzyby dzień wcześniej ugotować i drobno posiekać, kaszę ugotować w rosole wymieszanym ze smakiem grzybów. Wymieszać z 3 łyżkami oleju, cebulę posiekać i udusić na oleju, wymieszać z kaszą jajkiem i przyprawami. Ciasto rozwałkować i uformować w niewielkie kołduny, ugotować we wrzątku.


--------------


Marta Majewska
Wojewodzin


Przepis:

Kluski mięsne
1 szklanka wody
2 duże łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
3 jajka
Ćwierć kg ugotowanego i zmielonego mięsa
Sól
10 dag słoniny do okraszenia


W garnku gotujemy wodę z masłem i rozcieramy, drewnianą łyżką aż nie będzie grudek. A ciasto będzie szkliste, potem dodajemy stopniowo jajka, ciągle mieszając. Dodajemy mięso i wyrabiamy. Łyżką kładziemy na osolonym wrzątku kluski gotujemy na małym ogniu odcedzamy, okraszamy skwarkami.


-------------

 

Marcin Kożeń
Oś. Wistuś

Kołduny

1 kg mięsa wolowego
3 szklanki maki
5 łyżek mleka
1 jajko
Sol, pieprz, majeranek, czosnek, woda

 

Zagnieść ciasto jak na pierogi, lecz z dodatkiem jajka.
Mięso zmielić, doprawić (dużo majeranku i czosnku )m dodawać mleko, lepić maleńkie kołduniki. Podawać gotowane lub smażone.


-------------

 

Kinga Bogdańska
S.P. nr2 w Mońkach


Kluski zapiekane z grzybami.


50 dag klusek
50 dag świeżych lub mrożonych podgrzybków
2 cebule
1 szklanki śmietany
1 żółtko
2 łyżki masła
Sól, pieprz


Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i paski i wrzucić na wrzątek. Jeśli używamy grzybów mrożonych, to pierw rozmrozić. Gotować ok. 10 min. Mrożone do 20 min. Ugotowane grzyby usmażyć na łyżce masła razem z drobno posiekaną cebulą, dodać sól i pieprz. Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przeląc zimna wodą. Wymieszać z grzybami. Śmietanę rozmieszać z żółtkiem, zalać kluski i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekać, aż wierzch zarumieni, czyli ok. 20 min.


-----------


Dagmara Studmiarek
S.P. nr2 w Mońkach


Kluski Grzybowe

15 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka masła
10 dag suszonych grzybów


Namoczone, ugotowane grzyby drobno posiekać. Zagnieść ciasto dodając odrobinę wody aby uzyskać elastyczną masę. Rozwałkować ciasto, rozłożyć na placku posiekane grzyby i kilka razy przewałkować, zwinąć placek w ciasny rulon, pokroić w poprzek w cienkie paski kluski wrzucać do wrzątku, gotować 5-6 min do wypłynięcia.


----------


Katarzyna Mojsa
Załuki


Kutia


1 kg pęczaku
szklanka maku
1 szklanki cukru
1 paczka rodzynek (100g)

Mak przekręcić przez maszynkę, pęczak ugotować. Wszystkie składniki wymieszać i na koniec dodać rodzynek.


-----------


Diana Kobus
Siemiony


Pierogi z kapustą i grzybami


3 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanki mleka
1 szklanki wody
1 szklanki oliwy
szczypta soli


Z tych składników ugniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrajamy kółka o średnicy ok. 5-6 cm. W środek kółek kładziemy farsz z kapusty i grzybów. Dokładnie uciskamy i formujemy pierogi.
W garnku gotujemy wodę i wrzucamy pierogi. Podajemy syto kraszone tłuszczem.


----------


Wioletta Majewska
Sypnie Stare


Makaron z sokiem malinowym i śmietaną


1 kg mąki
1 jajko
sok malinowy
kwaśna śmietana

Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i dodawać stopniowo wody, aby dobrze wyrobić ciasto. Następnie je rozwałkować, pokroić w paski, a potem na małe kawałki. Wrzuć w gotowaną wodę i gotuj przez ok. 15 minut. Później włóż na talerz i wlej 5-6 łyżek soku malinowego a potem dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wymieszaj to wszystko i gotowe.


--------


Sylwia Zdzichowska
Krakówki Zdzichy


Chleb wiejski razowy


- mąka żytnia
- woda
- sól

Robimy rozczyn z mąki żytniej i ciepłej wody. Odstawiamy to w ciepłe miejsce żeby mogło zakisnąć. Na drugi dzień bierzemy ten rozczyn i dodajemy mąkę i sypiemy sól do smaku. Długo i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką, gdy wyrośnie przekładamy na blachę i pieczemy jedną godzinę.


---------


Dawid Chlabicz
Rybaki


Kluski kładzione


1 szklanka mąki
1 łyżka masła
ciepła woda

Masło rozetrzeć z mąką i rozprowadzić ciepłą wodą tak, aby ciasto było dość gęste. Kłaść kluski na osolony wrzątek łyżeczką zanurzając ją w tym wrzątku. Gotować 5 min.


---------


Kamil Kozłowski
Nowiny


Pierogi

3 szklanki mąki
1 szklanki mleka
1 szklanki wody
1 jajko
sól


Składniki dokładnie wymieszać (ciasto wyrobić). Rozwałkować. Wycinać okręgi na pierogi. Nadziewać serem kapustą kiszoną lub grzybami. Gotować 15-20 min.


--------

 

Anna Kowalewska, Stara Hańcza
Szkoła Podstawowa w Smolnikach


Pierogi z mięsem cielęcym


mięso po obraniu kości cielęcych
3-5 sztuk nerek cielęcych
tłuszcz
3 litra letniej wody
1 lub 2 jajka
sól, pieprz
cebula
0.8 kg mąki


Dokładnie obrać z mięsa cielęce kości, przepuścić przez maszynkę przez grube sito, dodać zmielone nerki cielęce, tłuszcz, jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, letnią wodę i masło, wyrobić ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk, wyrabiać jeszcze około 5 min., podzielić na części i przykryć ściereczka, by nie wyschło. Z każdej części wywałkować ciasto grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinać z ciasta krążki, na każdy nałożyć farsz, dokładnie zlepić. Pierogi wrzucać porcjami na osoloną wodę, gotować ok. 2 min., do chwili wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem.


-------


Sylwia Szydlowaska
Lugiele


Pierogi z kapustą kwaszoną


2 szklanki mąki
1 jajo

 

Roztarte ugotowane ziemniaki z dodatkiem oleju i pół szklanki wody zagnieść, lekko posolić. Ciasto powinno być dość luźne i nie lepiące się do dłoni.

 

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej drobno posiekać, poddusić na smalcu, dodając 1 usmażoną cebule, pieprz, sol i trochę bułki tartej. Można także dodać drobno posiekane, ugotowane grzyby.
Rozwałkować dość cienko kawałki ciasta, wykroić krążki. Nakładać łyżka nadzienie, mocno zlepiać pierogi. Gotować w lekko posolonej wodzie, wrzucając pierogi partiami, wyjmować z wody łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem ze słoniny i skwarkami.


----------


Paulina Buczynska
Wizajny


Soczewiaki

soczewica
mąka
ziemniaki
słonina
cebula
sol, pieprz

Soczewicę namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Przemleć przez maszynkę, potem podusić na patelni, dodać pieprz i sól do smaku, dodać drobno posiekaną cebulę i drobno posiekaną słoninę: to wszystko poddusić razem. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zemleć. Dodać do ziemniaków trochę mąki, zagnieść tak aby powstało ciasto jak na kopytka. Z ciasta formować placki i nakładać farsz z soczewicy. Zagnieść na kształt kotletów.

Obtaczać w mące i położyć na blasze do pieczenia. Przetrzymać w piekarniku do

zarumienienia. Podawać polane tłuszczem z cebulą i drobno posiekanymi skwarkami (cebula i skwarki mają być usmażone).
 

--------


Mateusz Luniecwicki
Ciechanowiec


Kutia

30 dag kaszy (pęczak)
mak – zależnie od gustu dodać ilość
bakalie, rodzynki, miód, suszone jabłka, orzechy

 

Kaszę ugotować, aż będzie miękka, mak trzymać w wodzie na oknie pod przykryciem, dodać wszystkie dodatki, dokładnie wymieszać, podawać w temperaturze pokojowej.


------------


Sylwia Zaremba
Bogusze Stare


Chałka drożdżowa

50 dag mąki
2 jajka
5 dag drożdży
1 szklanka wody
1 łyżeczka tłuszczu
trochę maku
2 łyżki masła
odrobina soli
1 łyżka kwaśne śmietany
2 łyżki cukru

Zrobić rozczyn z droższy, 2 łyżeczki cukru, mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać jaja, dodać śmietanę, cukier, sól, oraz wyrośnięte drożdże.

Wyrobić ciasto i tłuszcz. Podgrzać i wlać do ciasta. Postawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Później z ciasta uformować chałkę. Wstawić do piekarnika, piec 1godzinę w temperaturze 100 stopni.


---------------


Weronika Czuprynko
Stadniki


Pieróg w cieście kruchym

1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany kwaśnej
15 dag tłuszczu
sól
mąki ile się wgniecie

 

Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, dodać farsz i piec 20 min.


----------------


Sylwia Porzezińska
Lubowicze


Ciastka amoniaczki

1 margarynę rozpuścić
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
5 dag amoniaku
1 kg mąki

 

Wałkować cienko i posypywać cukrem z makiem.


----------------


Magdalena Raszkiewicz
Grodzisk


Kruszonka

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia
dżem, zapach


Zagnieść ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy części. Jedną część zagnieść z kakao, a z białek i cukru ubić pianę. Kłaść na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.


------------------


Angelika Anna Łada
Łochtynowo


Chleb z marchwi


2 szklanki marchwi utartej surowej
4 szklanki mąki pszennej lub żytniej
2 jajka
Szkl. Cukru
Łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kopru

Wymieszać wszystko doskonale. Położyć na wysmarowaną blachę i piec w piecu do zrumienienia.


---------------------

Karolina Płotka
Grądy Woniecko


Bliny


50 dag mąki
2 1 szkl. Zsiadłego mleka
3 jajka
1 dag proszku do pieczenia
4 dag cukru
5 dag cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
Sól
Tłuszcz do smażenia


Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką placuszki, smażyć po obu stronach. Ułożyć na półmisku posypać cukrem pudrem.


----------------------


Sebastian Jaworski
Klukowo


Pampuchy – Parzaki


50 dag mąki
3 dag drożdży
1 jajko
1 1 szkl. Ciepłego mleka
4 łyżki oleju
Sól, łyżka cukru


Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i cukrem, dodać do mąki, osolić. Gdy rozczyn wyrośnie dodać jajko, olej i tyle ciepłego mleka, aby powstało niezbyt luźne ciasto. Wyrobić je i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 15 mniej więcej równych kawałków uformować okrągłe pączki, a gdy wyrosną gotować na wodzie przez około 6 min. Podawać polane śmietaną z cukrem lub można z jogurtem.


---------------


Michał Leończuk
Trojanowo


25 dag mąki
5 żółtek
2 – 3 łyżeczki gęstej śmietany
Sól, łyżeczka octu lub wódki

Do przesianej mąki wsypać sól dodać żółtka, kwaśną śmietanę, ocet lub wódkę. Wszystkie składniki wymieszać ręką, a następnie zbić ciasto drewnianym wałkiem. Ciasto powinno być jak na pierogi. Wałkować cienki placki równej grubości. Ucinać radełkiem cienkie paski i smażyć na głębokim tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem.


-----------------


Paulina Buczyńska
Soliny


Soczewica
Mąka
Ziemniaki
Słonina
Cebula
Sól
Pieprz

Soczewicę namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Przemleć przez maszynkę, poddusić na patelni, dodać pieprz, sól, drobno posiekaną słoninę wciąż dusząc. Ziemniaki ugotować w mundurkach obrać i zemleć. Dodać do ziemniaków trochę mąki, zagnieść tak aby powstało ciasto jak na kopytka. Z ciasta formować placki i nakładać farsz z soczewicy. Zagnieść na kształt kotletów. Obtaczać w mące i położyć na blaszkę do pieczenia. Przetrzymać piekarniku do zarumienienia. Podawać polane tłuszczem z cebulką i drobno posiekanymi skwarkami (cebula i skwarki mają być usmażone).


-----------------

 

Magda Łapucka
Juchnowiec Dolny


Domowe łazanki


40 dag mąki
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczki soli
1 łyżka oleju słonecznikowego

Do mąki dodać jajko, żółtka, 3-4 łyżki wody, olej i wyrobić ciasto. Przykryć na 10 minut, rozwałkować 2-3 cienkie placki i rozłożyć do przeschnięcia. Kroić w pasy o szerokości 3 cm ułożyć jeden na drugim w lekko osolonej wodzie. Osączyć na siatce.


--------------------


Wioletta Sak
Mońki

Bliny Podlaskie

50 dag mąki
2 1 szkl. Zsiadłego mleka
3 jaja
1 dag proszku do pieczenia
4 dag cukru
5 dag cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
Sól, tłuszcz do smażenia

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką placuszki, smażyć po obu stronach. Na półmisku posypać cukrem pudrem.


-------------------


Ewelina Lubowicka
Stare Kostry


W moim domu piecze się wiejski chleb. Składniki na chleb to: mąka żytnia, drożdże woda i zakwaska. Babcia wieczorem rozrabia rozczyn z mąki, zakwaski, wody i drożdży. Na drugi dzień rano rozpala w piecu i nakłada ciasto na blachy. Gdy się upiecze wyjmuje i kładzie pod przykryciem aby wystygł.


-------------------

 

Magdalena Jacewicz
Lewickie


Pierogi z kapustą i grzybami

2 szklanki mąki
ok.2/3 szklanki wody


500 g kiszonej kapusty
150 g pieczarek
1 cebula
I łyżka margaryny
sol, pieprz
mąka do posypania
olej


Do mąki z solą dodawać ciepłą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji i wyrobić. Kapustę ugotować, ostudzić, odcisnąć i pokroić. Cebule i pieczarki oczyścić pokroić i podsmażyć na margarynie. Potem zemleć, dodać do kapusty. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wykroić z niego krążki. Na nich ułożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować (po wypłynięciu ok. 2 minut).


------------------


Paulina Antoniuk
Niewolnica Nargielewska


Kisiel  żytni


Za czasów mojej babci piekło się chleb domowy. Z niewielkiej ilości (garść) ciasta

chlebowego robiło się rozczyn. Dodawało się do niego wody i pozostawiało na noc na piecu, gdzie powinna zajść fermentacja. Rano przecierało się ciasto przez sito, gdy było za gęste dodawano wody. Po przełożeniu do garnka masę gotowało się, aż będzie klarowna Gotowy kisiel wlewało się do miseczek i pozostawiało do zastygnięcia. Podawano go z cukrem, sokiem lub oranżadą. Była to potrawa wigilijna i na co dzień.

 

--------------------

 

Maciej Skrouba
16 – 120 Krynki
ul. Nowa 50
085 7228388


Zacierki z grzybami i cebulą

40 dag mąki
3 jaja
sól
10 łyżeczek wody
3 dag grzybów suszonych lub 15 dag pieczarek
10 dag cebuli
5 dag słoniny


Mąkę przesiać na stolnice, wbić jaja, Dodać sól, wodę zagnieść twarde ciasto. Starannie wyrobić. Grzyby opłukać, ugotować. Odparować, drobno posiekać. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach lub posiekać siekaczem na drobne kuleczki. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem około 5 minut Słoninę stopić, skwarki odsunąć na bok. Na pozostałym tłuszczu rumienić obraną, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Skwarki, cebulę, grzyby siekane połączyć razem. Zacierki odcedzić, przelać gorącą wodą. wymieszać ze słoniną, cebulą i grzybami.


---------------------


Kinga Bogdańska
S.P. nr2 w Mońkach


Kluski zapiekane z grzybami.


50 dag klusek
50 dag świeżych lub mrożonych podgrzybków
2 cebule
1 szklanki śmietany
1 żółtko
2 łyżki masła
Sól, pieprz

 

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i paski i wrzucić na wrzątek. Jeśli używamy grzybów mrożonych, to pierw rozmrozić. Gotować ok. 10 min. Mrożone do 20 min. Ugotowane grzyby usmażyć na łyżce masła razem z drobno posiekaną cebulą, dodać sól i pieprz. Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przeląc zimna wodą. Wymieszać z grzybami. Śmietanę rozmieszać z żółtkiem, zalać kluski i  stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170

stopni. Zapiekać, aż wierzch zarumieni, czyli ok. 20 min.


---------------------


Katarzyna Godlewska
S.P. nr2 w Mońkach


Pierogi Ruskie

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Jajo
Szczypta soli
Łyżka oleju
1 łyżki wody

Farsz:
1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach
50 dag twarogu
2 cebule
Sól, pieprz
Łyżka oleju

 

Z mąki, jaj z dodatkiem oleju i soli zagnieść cisto. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Obrane ziemniaki razem z serem przepuścić przez maszynkę, Dodać cebulę, sól, pieprz. Masę dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz, zlepić pierogi. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku, wyjąć łyżką z cedzakiem . Podawać polane śmietaną lub stopionym masłem.


---------------------

Jarek Waszkiewicz, Kuplisk
Szkoła Podstawowa
im. Batalionów Chłopskich
w Janowie


Nalesniki


1 szklanka mleka
1 szklanka wody
25 dag mąki
1 jajko
sól
tłuszcz do smażenia

 

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i mieszać w czasie 1 minuty. Na dobrze rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i nalewać ciasto. Smażyć naleśniki po obu stronach.


--------------------


Kamil Kozłowski
Publiczne Gimnazjum
w Narewce


Przepis na pierogi


3 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 jajko
sól

Dokładnie wymieszać. Rozwałkować. Wycinać pierogi. Pierogi z serem lub innym nadzieniem.


-------------------


Anna Charkiewicz
Publiczne Gimnazjum
w Narewce


Przepis na pierogi („Wareniki”)


Składniki na ciasto
1 kg mąki
3 żółtka
1 szklanka wrzątku
3 łyżki oliwy
1 szklanka mleka

Farsz I
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
20 dag pieczarek
sól
pieprz

 

Farsz II
1 kg kapusty kiszonej
30 dag pieczarek
2 lub 3 cebule

 

Farsz III
1/2 kg sera
truskawki lub jagody mrożone


-----------------------


Andrzej Daniluk
Szkoła Podstawowa
im. Króla Zygmunta Augusta
w Wasilkowie


Kutia


2 szklanki pęczaku
zmielony mak
bakalie
miód
cukier

 

Wlać 2 litry gorącej wody do garnka. Wrzucić w szklanki pęczaku i gotować do miękkości. Następnie lekko przestudzić. Dodać zmielony mak, bakalie, miód, cukier, wszystko wymieszać.
Smacznego!


-------------------


Adam Kostno, Wojny Wawryńce
Szkoła Podstawowa
w Wojnach Krupach


Kluski kładzione


2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
1 łyżka wegety
sól do smaku

 

Wszystko dokładnie zmiksować i łyżką kłaść na gotującą się, osoloną wodę. Dokładnie odcedzić.


-------------------

Robert Ketliński, Wojny Szuby Szlacheckie
Szkoła Podstawowa
w Wojnach Krupach


Lemiecha


mąka
sól
woda
tłuszcz
skwarki


0,25 kg mąki roztrzepać w 1 l wody i wlać na gotującą się osoloną wodę (ok. 1,5 l). Starannie mieszać, gotować 45 minut, nakładać na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.


---------------------

 

Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawność powyższych przepisów.
Zostały one przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z terenu województwa podlaskiego.