ZIELONE WROTA

Potrawy jarskie

Prezentujemy przepisy na potrawy bezmięsne przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Poprosiliśmy o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcześnie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żywą książkę kucharską, pamiętając jednocześnie o wieku jej autorów.


 

------------------

 

Damian Woroniecki
Czarna Białostocka


Kluski zapiekane z Grzybami


50 dag klusek
3 dag świeżych podgrzybków
2 cebule
1 szklanki śmietany
1 żółtko
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski i

wrzucić na wrzątek. Ugotowane grzyby podsmażyć

na 1 łyżce masła, razem z drobno posiekaną

cebulą, dodać sól i pieprz. Kluski ugotować w

osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.

Przemieszać z grzybami. Śmietanę rozmieszać z

żółtkiem, zalać kluski i wstawić do piekarnika

nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekać

aż wierzchnia warstwa się zarumieni – ok. 20

min.

 

-----------------

 

Damian Protasiewicz
Wiżajny


Pierogi z ziołami


Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać w

niewielkiej ilości mleka, posypać mąką.

Odstawić na 15 min. Zagnieść sprężyste ciasto.

Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, aby

urosło.
Wymieszać szczypiorek, cebulę, czosnek, natkę

pietruszki, 100 gram masła, 2 żółtka, sól do

smaku ( wcześniej wszystko pokroić). Z ciasta

kulki, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie

aby utworzył się trójkąt. Piec 15 min.


---------------------

 

Anna Kowalewska
Wiżajny


Łazanki


1 kg mąki
2 żółtka
1 l mleka
sól

Do masła wlać mleka następnie wbić żółtka,

ucierając dodać soli do smaku, dobrze wymieszać

rozwałkować i pokroić na ciastka.

 

--------------------

 

Justyna Kamińska
Wiżajny


Zupa z Maślanki


1 kg ziemniaków
5 l wody
garść mąki żytniej
2 szklanki maślanki
1 cebula
słoninka

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę wrzucić do

garnka i wlać 5l wody, dodać garść mąki żytniej

i rozgotować. Następnie dodać 2 szklanki

maślanki i gotować przez 15 min. Słoninkę i

cebulę pokroić kostkę, podsmażyć na patelni

wrzucić to do zupy i znów gotować przez 5 min, 

odstawić na 30 min. Wlać do miski i Smacznego !


---------------

 

Paula Niewiadomska
Krynki


Borowiki nadziewane i duszone


1 kg borowików
1 jajo
1 bułka
pieprz, sól
12 dag posiekanej cielęciny
1 szklanki śmietany
cebula
nać pietruszki
zielony koperek

Odkroić korzonki, pokroić cieniutko, dodać

cielęcinę duszona w maśle, bułkę, jaja,

posiekaną cebule, dokładnie wymieszać i

nakładać w grzybki, następnie włożyć ją na

rozgrzane masło na patelnie i dusić pod pokrywa

potem oprószyć mąką polać śmietaną postać

zieloną pietruszką i koperkiem.


---------------


Ewelina Rudziewicz
Wiżajny

 

Kapusta z grzybami


1 kg kapusty kiszonej
5 dag suszonych grzybów
1 szklanki oleju
1 cebula
pieprz i sól do smaku

Grzyby przepłukać, namoczyć i drobno pokroić na

patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć pokrojoną

cebulkę i pokrojone grzybki. Dodać kapustę i

dusić około pół godziny. Dodać sól i pieprz.

 

----------------

 

Martyna Jankowska
Wiżajny


Pierogi z kapustą


1 kg mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 szklanki wżątku
1 szklanka cieplej wody


Farsz:
2 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów
2 – 3 duże cebule
Półtorej łyżeczki soli

Kapustę ugotować razem z grzybami, zemleć.

Dodać posiekaną cebulę, wymieszać. Ciasto: mąkę

przesiać na stolnicy, zrobić dołek , wlać olej

i wrzątek , zmieszać razem z mąką.  Jajko

roztrzepać w szklane cieplej wody, wlać do mąki

wyrabiając ciasto, podzielić na 3 części dla

ułatwienia pracy. Kolejno wałkować, wykrajać

krążki z ciasta, nakładać farsz i lepić

pierogi, gotować w osolonym wrzątku przez 2 – 3

min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie

wody.


----------------

 

Waldemar Piotr Łozawski
Grabowo


Pączki ziemniaczane


6 ziemniaków
1 jajko
3 dga drożdzy
Półtorej łyżki stołowej mleka
Półtorej szklanki mąki
Cukier waniliowy sól do smaku
Olej do smażenia
3 – 4 łyżki oleju
Cukier do drożdzy
Pół szklanki cukru pudru

Ziemniaki ugotować w mundurkach, nastepnie

obrać je i zmielić dodać jajko sól , cukier,

mąke, kilka łyżek oleju, wszystko razem

wymieszać, drożdze rozbić w mleku dodając

rtoche cukru, kiedy podrosną wlać do ziemniaków

i dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzine.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, smażyć na

złocisty kolor. Po odsączeniu posypać cukrem

pudrem.


------------------


Beata Łapińska
Czarna Białostocka

 

Kapusta z Grochem jest to danie wegetariańskie,

aby je przygotować należy mieć 20  dag grochu

niełuskanego, 60 dag kapusty kiszonej, 2 dag

suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, sól i

pieprz do smaku. Groch moczyć całą noc, potem

gotować aż zmięknie, kapustę odcisnąć pokroić i

ugotować pokroić w paski, groch i kapustę

odcedzić, wymieszać z grzybami, wsypać drobno

pokrojony czosnek, przyprawić do smaku solą i

pieprzem.


-----------------

 

Justyna Wyszyńska
Klukowo


Suszone Prawdziwki mojej Babci

Koszyk prawdziwków oczyścić obciąć trzonki

grzybów, następnie nakłuwamy je na ciarna (są

to patyczki ok. 30 cm długości mające kolce)

tak przygotowane prawdziwki wkładamy do dobrze

nagrzanej kuchni węglowej z której wcześniej

wygarnęliśmy węgle. Trzymamy je tam aż kuchnia

wystygnie, potem nawlekamy je na nitkę i

dosuszamy nad kuchnią.

 

----------------


Daniel Świderski
Grajewo


Placki Ziemniaczane

10 dużych ziemniaków zetrzeć na tarce. Lekko

odcisnąć wodę. Drobno posiekać trzy duże

cebule. Połączyć i dodać sol i pieprz ziołowy.

Do smaku wbić jajko i wymieszać, smażyć na

tłuszczu,  na żółty kolor. Podawać z kefirem

lub zsiadłym mlekiem.


----------------


Kinga Bogdańska
Mońki

 

Kluski zapiekane z grzybami.


50 dag klusek
50 dag świeżych lub mrożonych podgrzybków
2 cebule
1 szklanki śmietany
1 żółtko
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i paski i

wrzucić na wrzątek. Jeśli używamy grzybów

mrożonych, to pierw rozmrozić. Gotować ok. 10

min. Mrożone do 20 min. Ugotowane grzyby

usmażyć na łyżce masła razem z drobno posiekaną

cebulą, dodać sól i pieprz. Kluski ugotować w

osolonej wodzie, odcedzić i przeląc zimna wodą.

Wymieszać z grzybami. Śmietanę rozmieszać z

żółtkiem, zalać kluski i wstawić do piekarnika

nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekać,

aż wierzch zarumieni, czyli ok. 20 min.


----------------

 

Katarzyna Godlewska
S.P. nr2 w Mońkach


Pierogi Ruskie.


Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Jajo
Szczypta soli
Łyżka oleju
1 łyżki wody

Farsz:
1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach
50 dag twarogu
2 cebule
Sól, pieprz
Łyżka oleju

Z mąki, jaj z dodatkiem oleju i soli zagnieść

cisto. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na

oleju. Obrane ziemniaki razem z serem

przepuścić przez maszynkę, Dodać cebulę, sól,

pieprz. Masę dokładnie wymieszać. Na posypanej

mąką stolnicy rozwałkować ciasto, szklanką

wycisnąć krążki, nałożyć farsz, zlepić pierogi.

Wrzucać partiami do osolonego wrzątku, wyjąć

łyżką z cedzakiem . Podawać polane śmietaną lub

stopionym masłem.


-----------------

 

Katarzyna Głowacka
S.P. nr2 w Mońkach


Ziemniaki faszerowane grzybami suszonymi

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać wydrążyć

środek i ułożyć na blaszce.
Farsz: namoczone, ugotowane, posiekane grzyby

mieszamy razem z posiekaną przyrumienioną na

maśle cebulą, dodajemy rozgniecione środki

ziemniaków i wkładamy do ziemniaków. Wkładamy

do piekarnika. Pieczemy 30 min, polewamy

śmietaną i rozmąconą mąką i zapiekamy jeszcze

10 min. Podajemy z kefirem i pieprzem.


----------------

 

Dagmara Studmiarek
S.P. nr2 w Mońkach


Kluski Grzybowe

15 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka masła
10 dag suszonych grzybów

Namoczone, ugotowane grzyby drobno posiekać.

Zagnieść ciasto dodając odrobinę wody aby

uzyskać elastyczną masę. Rozwałkować ciasto,

rozłożyć na placku posiekane grzyby i kilka

razy przewałkować, zwinąć placek w ciasny

rulon, pokroić w poprzek w cienkie paski kluski

wrzucać do wrzątku, gotować 5-6 min do

wypłynięcia.


----------------

 

Bartosz Lech
S.P. w Załukach


Zupa podlaska


1,5 l rosołu
garść szczawiu
łyżeczka masła
łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany

Umyty i opłukany szczaw posiekać i poddusić na

maśle. Rozprowadzić rosołem i zaprawić śmietaną

rozbitą z mąką, zagotować. Jako dodatek do zupy

można dodać jajka na miękko w koszulkach,

pokrojone jajko na twardo lub jajka

faszerowane.


-----------------


Justyna Woronowicz
Gródek


Chłodnik Podlaski


2 – 3 buraki
10 – 15 dag rabarbaru
3 jaja
1 ogórek kiszony
koperek
1 szklanki śmietany
sól, pieprz

Pokroić parę łodyg rabarbarowych i gotować w

litrze wody około pół godziny, po czym wodę

odlać do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych

i drobno pokrojonych buraczków, pokrojony w

kostkę duży kwaszony ogórek, 3 pokrojone jaja,

ugotowane na twardo, parę łyżek kwaśnej

śmietany, siekanego koperku, sól i pieprz do

smaku. postawić w lodówce, podawać zimny.


---------------


Piotr Gierasimczuk
Gródek


Ogórki Kwaszone


1 kg ogórków
koper (łodyga)
chrzan
zalewa: na 1l wody – 4 dag soli
Słoje dobrze umyć. Świeże ogórki oczyścić i

włożyć w słoiki pionowo, dość ciasno. Wrzucić

ząbek czosnku, trochę korzenia chrzanu i garść

kopru. Wszystko zalać gorącą zalewą. Dokładnie

zakręcić i po 2 dniach przenieść do piwnicy.


----------------

 

Beata Radziszewska
Zespół Szkół Grodzisk


Chłodnik Podlaski

1 l kefiru
2 świeże ogórki
3 łyżki posiekanego zielonego koperku
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,

Dodać posiekany koperek i czosnek przeciśnięty

przez prasę lub roztarty z solą. Wsypać pieprz,

cukier i sól, jeśli nie była dodawana

wcześniej. Wymieszać i pozostawić na godzinę w

chłodnym miejscu. Połączyć z kefirem wymieszać

i podawać schłodzony.


-----------------


Adrian Kobus
Czarna Średnia

 

Placki z gotowanych ziemniaków z sosem

grzybowym.

 

ziemniaki (gotowane)
jajko
cebula
grzyby suszone

Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, cebulę

i mąkę (tyle aby z ciasta dało się formować

placki). Suszone grzyby namoczyć i pokroić w

kostkę. Z grzybów według uznania zrobić sos i

polać nim placki.


----------------


Arleta Bujno
Grodzisk


Zupa Pieczarkowa z kaszą gryczaną

 

25 dag pieczarek
10 dag kaszy gryczanej
3 kostki grzybowe
przyprawa warzywna
sól czosnkowa
pieprz ziołowy
papryka ostra

Obierz i pokrój pieczarki. Rozpuść kostki

grzybowe w 1,5 l wrzącej wody. Dodaj 2 łyżki

przyprawy warzywnej. Wrzuć pieczarki i kaszę do

wywaru. Gotuj do momentu, gdy pieczarki i kasza

będą miękkie. Dopraw pieprzem ziołowym,

szczyptą papryki oraz solą czosnkową do smaku.


-----------------


Diana Lubowiecka
Grodzisk


Byki

 

1 kg surowych ziemniaków
1 kg gotowanych ziemniaków
troche soli

Kartofle surowe zetrzeć na tarce i wycisnąć

przez szmatkę. Kartofle gotowane przepuścić

przez maszynkę, połączyć z przetartymi, dodać

soli i trochę mąki pszennej. Około 1 szklanki z

soku z tartych kartofli, dolać wodę i pozostałą

na spodzie skrobię. Potem ciasto zagnieść. Z

masy zrobić duże kluchy i nadziewać kiszoną

kapustą z grzybami itp. Gotować aż wypłyną na

wierzch.


----------------

 

Aneta Czapiuk


Zapiekanka z jabłek

 

1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych.
1 cytryna
5 dag rodzynek
100 ml rumu lub brandy
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml gęstej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru

Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem,

odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać,

pokroić na plasterki, usunąć pestki, skropić

sokiem z cytryny. Żaroodporne naczynie

natłuścić masłem, ułożyć w nim na sztorc

półplasterki jabłek, posypać osączonymi

rodzynkami. Żółtka zmiksować ze śmietaną,

cukrem waniliowym i pudrem, połączyć z pianą z

białek, zalać jabłka, zapiekać 30 min w 190

stopniach.


-----------------


Agata Skierko
Siemianówka

 

Kopytka

 

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jako
40 dag mąki
sól

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez druciane

sito. Do masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać

mąkę i osolić do smaku. Wymieszać, wyłożyć na

oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na jednolite

ciasto. Podzielić na 3 – 4 części, wytoczyć

wałeczki i kroić na ukośne małe kluski, Gotować

w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Ugotowane

wybierać łyżką cedzakową i na półmisku polewać

gorącym masłem.


----------------


Kamil Kozłowski
Nowiny


Pierogi

3 szklanki mąki
1 szklanki mleka
1 szklanki wody
1 jajko
sól

Składniki dokładnie wymieszać (ciasto wyrobić).

Rozwałkować. Wycinać okręgi na pierogi.

nadziewać serem kapustą kiszoną lub grzybami.

Gotować 15-20 min.


---------------

 

Karolina Sadowska
Tarnopol


Placki z  korzenia pietruszki


1 kg świeżych korzeni pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
3 szklanki świeżej bułki tartej
2 łyżki oleju

Wymieszać wszystko i smażyć na rumiany kolor.

Doprawić wedle uznania.

 

----------------


Ewelina Borowska
Zabłotczyzna


Babka ziemniaczana


1 kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 łyżki mąki

Starkować ziemniaki i cebulę, dodać jajko i 2

łyżki mąki. Potem to wszystko wymieszać i wylać

na blachę posmarowaną tłuszczem. Piec około 1

godziny.

 

----------------


Kinga Anna Kardasz
Lewkowo Stare


Podkałodka


3 ziemniaki
2 marchewki
2 litry wody
2 szklanki mleka
szczypta soli
0,30 dag zacierki ( 0,30 dag mąki, 1 jajko, 1

szklanki wody) zagnieść zacierke

Do gotującej się osolonej wody dodać drobne i

pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę. Po 20

minutach wsypujemy zacierkę i wlewamy mleko.

Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.


----------------


Anna Wojtkowska
Narewka


Chłodnik Podlaski


2 – 3 buraczki
10 – 15 dag rabarbaru
3 jaja
1 ogórek kiszony
koperek
1 szklanki śmietany
sól, pieprz

Pokroić pare łodyg rabarbarowych i gotować w 1

litrze wody około 30 minut, po czym wodę

odcedzić do wazy i dodać do niej kilka

ugotowanych i drobno posiekanych czerwonych

buraków, krojony w kostkę duży kwaszony ogórek,

3 pokrojone jajka ugotowane na twardo, parę

łyżek kwaśnej śmietany, siekanego koperku,

soli, pieprzu do smaku. Wstawić do lodówki na

około godzinę i podawać gdy będzie zimny.


-----------------


Katarzyna Misiewicz, Janów
Szkoła Podstawowa im. Batalionów Chłopskich w Janowie


Zupa pomidorowo – paprykowa


50 dag pomidorów
1 czerwona papryka
marchewka
mała cebula
ząbek czosnku
pół warzywnej kostki
3 łyżki jogurtu naturalnego
bazylia
cukier, sól, pieprz
15 dag makaronu

Makaron ugorować na półtwardo. Pomidory umyć

oraz sparzyć, a następnie obrać ze skórki i

pokroić na cząstki. Marchewkę, paprykę i cebulę

umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Zagotować 3

szklanki wody. Warzywa wrzucić do wrzątku,

dodać rozgnieciony czosnek i pół kostki

bulionowej. Ugotować do miękkości zmiksować i

przetrzeć przez sito. Do puree dolać tyle wody,

by otrzymać 4 szklanki zupy. Wlać jogurt,

doprawić do smaku i podgrzać, podawać z

makaronem.


----------------


Jarek Waszkiewicz, Janów
Szkoła Podstawowa im. Batalionów Chłopskich w Janowie


Naleśniki


1 szklanka mleka
1 szklanka wody
25 dag mąki
1 jajko
sol
tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i

mieszać w przez ok. 2 minuty. Na dobrze

rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i

nalewać ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron.


-----------------


Patrycja Hołdyńska, Poplin
Szkoła Podstawowa w Smolnikach


Kluski ziemniaczane z mlekiem

Mak (0,5 szklanki) sparzyć gorącą wodą i

zostawić, aby napęczniał, zlać wodę i utrzeć

mak na makutrze wałkiem. Ziemniaki obrać (5

kg), starkować na tarce. Następnie wycisnąć

ciasto przez płótno i formować w rekach

niewielkie kluseczki, które  bezpośrednio

wrzucamy do gorącej się wody, lekko osolonej.

Po ugotowaniu połączyć z utartym makiem i

posłodzić wg. uznania.


---------------

 

Katarzyna Bernatowicz, Krasnoborki
Zespół Szkół Samorządowych w Sztabinie


Zapiekanka pieczarkowa.


300 dag pieczarek
1-2 łyżki oleju
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
papryka
6 jaj
2 pomidory
łyżka oregano lub majeranku
sól, pieprz

Usmażyć pieczarki i dodać do tego 2 łyżeczki

oleju. Oddzielnie usmażyć cebulę z czosnkiem.

Rozbić 6 jaj i dodać 2 pomidory wlać do garnka,

dodać oregano i doprawić.

 

----------------

 

Paulina Niedzielko, Sztabin
Zespół Szkół Samorządowych w Sztabinie


Soczewiaki


ziemniaki 6-7 sztuk
2 szklanki mąki
2 jajka
3 dag drożdży
jogurt
farsz:
1.5 szklanki soczewicy
4 cebule

Ziemniaki ugotować. Drożdże rozczynić z

jogurtem, 2 łyżeczki mąki i odstawić w ciepłe

miejsce. Do ziemniaków dodać resztę mąki i

jajka, oraz drożdże. Soczewicę wypłukać i

namoczyć na godzinę – cebulę pokroić w kostkę i

zrumienić na oleju. Dodać soczewicę i dusić na

małym ogniu. Ciasto rozwałkować i nadziewać

farszem.


----------------

 

Ewelina Polkowska, Polkowo
Zespół Szkół Samorządowych w Sztabinie

 

Chłodnik z kwaśnego mleka.


6 buraków
2 ogórki kiszone lub świeże
3 jaja
5 dag szczypioru
12 rzodkiewek
1.5 litra mleka

Buraczki z liśćmi, ogórki, nie obieraną

rzodkiewkę kroimy i gotujemy w 1.5 litra wody.

Do ugotowanego zimnego wywaru dodajemy zsiadłe

mleko i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do

smaku solą. Ugotowane jajka dzielimy na cząstki

i zalewamy chłodnikiem.


-----------------

 

Emilia Mazur, Hołówki Małe
Zespół Szkół im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Juchnowcu Górnym


Chłodnik podlaski z botwinką


1 litr kwasu chlebowego
50 dag młodych buraczków z botwinką
2 ogórki
2 jaja ugotowane na twardo
2 łyżki śmietany
8 dag szczypiorku
1 pęczek koperku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

 

Buraczki umyć i obrać. Oddzielić od nich liście

botwiny, które należy zachować. Buraczki zalać

ok. 1 litra zimnej wody, zagotować i gotować

dalej na małym ogniu ok. 25-3- min. Na 10 min.

Przed końcem gotowania dodać liście botwiny.

Ugotować buraczki i botwinę odcedzić i drobno

posiekać. Wywar schłodzić. Jaja obrać i pokroić

w ćwiartki. Ogórki obrać, wypestkować i pokroić

w kostkę. Szczypior przebrać opłukać i drobno

posiekać. Buraczki, botwinę, szczypior i ogórki

połączyć ze sobą w dużym rondlu. Dodać śmietanę

i cukier. Osolić i wymieszać, po czym

rozprowadzić starannie kwasem chlebowym i

schłodzonym wywarem z gotowania buraczków.

Dodać pokrojone jaja. Do każdej porcji można

dodać nieco pokruszonego lodu.


-----------------

 

Aneta Sobolewska, Biele
Zespół Szkół im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Juchnowcu Górnym


Racuszki po podlasku


1 kg marchwi
5 dag mąki
1 jajko
10 dag smalcu
szczypta proszku do pieczenia
sól

 

Marchew umyć, brać, opłukać i zetrzeć na tarce

o drobnych otworach. Dodać jajko, mąkę, proszek

do pieczenia, i sól. Wymieszać. Formować

okrągłe placuszki i smażyć do zarumienienia.

Podawać ze śmietaną, cukrem lub dżemem.
 

-----------------

 

Angelika Fiodor, Niewodnica Nargilewska
Zespół Szkół im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Juchnowcu Górnym


Truskawki z chlebem


Myślę że regionalna potrawa musi mieć swój

charakter i niezapomniany smak. Do tej potrawy

potrzebne są truskawki zebrane prosto z pola, a

najlepiej z maminego ogródka, ogrzane przez

„podlaskie słońce”. Truskawki należy uprzednio

umyć, a następnie rozdusić widelcem, aby miały

lepszy smak, w razie potrzeby posypując cukrem.

Tak przyrządzone owoce należy polać tłustą

wiejską śmietaną i podać z wypieczonym w

domowym piecu chlebie. To smak, którego nie

zapomnisz do końca życia.


------------------


Izabela Olszewska
Topilowka


Ziemniaczane knedelki


8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
szklanka + 2 kopiaste łyżki maki pszennej
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli, imbiru
farsz:
20 dag dobrze odciśniętego sera białego
2 kopiaste łyżki utartego na tarce sera żółtego
zasmażona na oleju lub oliwie duża cebula
małe jajko lub samo żółtko
sol, pieprz biały

 

Przygotowanie farszu:
Drobno posiekaną cebulę rumienimy na patelni,

często mieszając. Gdy przestygnie ucieramy z

dodanym startym żółtym serem dodając żółtko i

przyprawy, farsz powinien być pikantny o

wyraźnym serowym smaku.

 

Przygotowanie ciasta:
Roztarte w malakserze ziemniaki łączymy z

żółtkami, dodajemy sol i imbir, ciasto

zagniatamy jak na kopytka. Na obsypanej mąką

stolnicy toczymy gruby wałek, kroimy na niezbyt

długie plastry, każdy lekko rozpłaszczamy,

nadziewamy porcja farszu, dokładnie zlepiamy i

układamy miejscem zlepionym na stolnice.

Uformowane knedelki oprószamy mąką, gdy trzeba

jeszcze raz formujemy je w dłoniach i wrzucamy

na wrząca osoloną wodę. Gotujemy na średnim

ogniu do chwili aż wypłyną i jeszcze 3 minuty.

Podajemy gorące polane zasmażona cebulka lub

skwarkami ze świeżej słoniny.


------------------


Jolanta Wysocka
Biernatki


Placki ziemniaczane


1 kg ziemniaków
3 jaja
3 łyżki bulki tartej
4 łyżki startego żółtego sera
sol, pieprz do smaku

Ziemniaki zetrzeć na tarce dodać składniki i

upiec na źółto-złoty kolor. Można podawać ze

śmietaną.


-----------------


Paulina Siemaszko
St. Lewickie


Kluski ziemniaczane zawijane w cieście


farsz:
1 1 kg ziemniaków
3 cebule
olej do smażenia
sol, pieprz

ciasto:
1 kg maki
woda
1 jajko

Ziemniaki starkować, dodać sol, pieprz i cebule

pokrojona w kostkę. Wszystko podsmażać aż

zgęstnieje. Ciasto zagnieść jak na pierogi i

rozwałkować jak na makaron. Pokroić w szerokie

wstążki, nałożyć wzdłuż farszu, zlepić i kroić

jak na kopytka. Gotować w osolonej wodzie.


-----------------


Stasiewicz Gabriela
Holowki Małe


Pasztet z selera


1 durzy seler
1 durza cebula
1 kostka rosolowa – grzybowa
1 kostka masla
3 jajka
1 szklanka bulki tartej

Cebulę starkować na drobnej tarce. Seler,

cebulę, kostkę rosołowa i kostkę masła oraz sol

i pieprz do smaku, gotować 20 min wegetę z

niewielka ilością wody  na małym ogniu.

Wystudzić. Dodać jajka i bułkę tarta. Przelać

do natłuszczonej i posypana bulką tartą

blaszki. Piec w piekarniku ustawionym na 180

stopni przez ok. 45 min.


-------------------


Woronowicz
Pieszczaniki


Chłodnik Podlaski


2 – 3 buraki
10 – 15 dag rabarbaru
3 jaja
1 ogórek kiszony
koperek
1 szklanki śmietany
sól, pieprz

Pokroić parę łodyg rabarbarowych i gotować w

litrze wody około pół godziny, po czym wodę

odlać do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych

i drobno pokrojonych buraczków, pokrojony w

kostkę duży kwaszony ogórek, 3 pokrojone jaja,

ugotowane na twardo, parę łyżek kwaśnej

śmietany, siekanego koperku, sól i pieprz do

smaku. postawić w lodówce, podawać zimny.


------------


Piotr Gierasimczuk
Gródek


Ogórki kwaszone


1 kg ogórków
koper (łodyga)
chrzan
zalewa: na 1l wody – 4 dag soli
Słoje dobrze umyć. Świeże ogórki oczyścić i

włożyć w słoiki pionowo, dość ciasno. Wrzucić

ząbek czosnku, trochę korzenia chrzanu i garść

kopru. Wszystko zalać gorącą zalewą. Dokładnie

zakręcić i po 2 dniach przenieść do piwnicy.


----------------

Beata Radziszewska, Żery Czubiki
Zespół Szkół Grodzisk


Chłodnik Podlaski


1 l kefiru
2 świeże ogórki
3 łyżki posiekanego zielonego koperku
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,

Dodać posiekany koperek i czosnek przeciśnięty

przez prasę lub roztarty z solą. Wsypać pieprz,

cukier i sól, jeśli nie była dodawana

wcześniej. Wymieszać i pozostawić na godzinę w

chłodnym miejscu. Połączyć z kefirem wymieszać

i podawać schłodzony.


--------------


Diana Kobus
Siemiony


Pierogi z kapustą i grzybami


3 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanki mleka
1 szklanki wody
1 szklanki oliwy
szczypta soli

Z tych składników ugniatamy ciasto. Wałkujemy i

wykrajamy kółka o średnicy ok. 5-6cm. W środek

kółek kładziemy farsz z kapusty i grzybów.

Dokładnie uciskamy i formujemy pierogi.
W garnku gotujemy wodę i wrzucamy pierogi.

Podajemy syto kraszone tłuszczem.


---------------


Wioletta Majewska
Sypnie Stare


Makaron z sokiem malinowym i śmietaną


1 kg mąki
1 jajko
sok malinowy
kwaśna śmietana

Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i dodawać

stopniowo wody, aby dobrze wyrobić ciasto.

Następnie je rozwałkować, pokroić w paski, a

potem na małe kawałki. Wrzuć w gotowaną wodę i

gotuj przez ok. 15 minut. Później włóż na

talerz i wlej 5-6 łyżek soku malinowego a potem

dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wymieszaj to

wszystko i gotowe.


---------------


Aneta Czapiuk


Zapiekanka z Jabłek


1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych.
1 cytryna
5 dag rodzynek
100 ml rumu lub brandy
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml gęstej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru

Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem,

odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać,

pokroić na plasterki, usunąć pestki, skropić

sokiem z cytryny. Żaroodporne naczynie

natłuścić masłem, ułożyć w nim na sztorc

półplasterki jabłek, posypać osączonymi

rodzynkami. Żółtka zmiksować ze śmietaną,

cukrem waniliowym i pudrem, połączyć z pianą z

białek, zalać jabłka, zapiekać 30 min w 190

stopniach.


----------------


Stasiewicz Gabriela
Holowki Male


Pasztet z selera


1 duży seler
1 duża cebula
1 kostka rosołowa – grzybowa
1 kostka masła
3 jajka
1 szklanka bulki tartej

Cebulę starkować na drobnej tarce. Seler,

cebulę, kostkę rosołowa i kostkę masła oraz sol

i pieprz do smaku, gotować 20 min wegetę z

niewielka ilością wody  na małym ogniu.

Wystudzić. Dodać jajka i bułkę tarta. Przelać

do natłuszczonej i posypana bulką tartą

blaszki. Piec w piekarniku ustawionym na 180

stopni przez ok. 45 min.


-----------------


Sylwia Szydłowaska
Lugiele


Pierogi z kapustą kwaszoną


2 szklanki mąki
1 jajo

Roztarte ugotowane ziemniaki z dodatkiem oleju

i pół szklanki wody zagnieść, lekko posolić.
Ciasto powinno być dość luźne i nie lepiące się

do dłoni.

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej drobno posiekać,

poddusić na smalcu, dodając 1 usmażoną cebule,

pieprz, sol i trochę bułki tartej. Można także

dodać drobno posiekane, ugotowane grzyby.
Rozwałkować dość cienko kawałki ciasta, wykroić

krążki. Nakładać łyżka nadzienie, mocno zlepiać

pierogi. Gotować w lekko posolonej wodzie,

wrzucając pierogi partiami, wyjmować z wody

łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem ze słoniny i

skwarkami.


------------------


Dariusz Szponka
Wizajny


Ser dojrzewający


Do 10 litrów świeżego mleka od krowy dodać 1

szklankę kwaśnego mleka, zostawić na 1h.

Podgrzewamy mleko do temp. 30 stopni, dodajemy

podpuszczkę, dokładnie mieszamy, zostawiamy na

1 – 2 godziny. Mleko powinno ściąć się, kroimy

ostrym nożem na gruba kostkę. Serwatka wypływa,

odbieramy 1/3 serwatki, dodajemy tyleż wody o

temperaturze 70 – 80 stopni. Znów kroić,

odstawić na 30 – 40 min, zebrać taka ilość

serwatki, żeby było widać ziarno, Nabierać na

sito, tak by nie dostało się  powietrze.


-------------------


Mateusz Luniecwicki
Ciechanowiec


Kutia

30 dag kaszy (pęczak)
mak – zależnie od gustu dodać ilość
bakalie, rodzynki, miód, suszone jabłka,

orzechy

Kaszę ugotować, aż będzie miękka, mak trzymać w

wodzie na oknie pod przykryciem, dodać

wszystkie dodatki, dokładnie wymieszać, podawać

w temperaturze pokojowej.


--------------------


Damian Woroniecki
Czarna Białostocka


Kluski zapiekane z Grzybami

50 dag klusek
3 dag świeżych podgrzybków
2 cebule
1 szklanki śmietany
1 żółtko
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski i

wrzucić na wrzątek. Ugotowane grzyby podsmażyć

na 1 łyżce masła, razem z drobno posiekaną

cebulą, dodać sól i pieprz. Kluski ugotować w

osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.

Przemieszać z grzybami. Śmietanę rozmieszać z

żółtkiem, zalać kluski i wstawić do piekarnika

nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekać

aż wierzchnia warstwa się zarumieni – ok. 20

min.


--------------------


Damian Protasiewicz
Wiżajny


Pierogi z ziołami


Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać w

niewielkiej ilości mleka, posypać mąką.

Odstawić na 15 min. Zagnieść sprężyste ciasto.

Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, aby

urosło.
Wymieszać szczypiorek, cebulę, czosnek, natkę

pietruszki, 100 gram masła, 2 żółtka, sól do

smaku ( wcześniej wszystko pokroić). Z ciasta

kulki, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie

aby utworzył się trójkąt. Piec 15 min.


------------------


Adam Koszykowski
Modzele Stare


Pierogi z grzybami


400 dag mąki
4 jajka
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju

Farsz:
10 dag suszonych grzybów
1 szkl. Mleka
1 cebula
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki oleju
Sól i pieprz do smaku

 

Grzyby zalać zimnym i przegotowanym mlekiem i

odstawić na noc do lodówki. Przygotować ciasto:

jajka wbić do miski dodać olej sól i wymieszać,

wsypać 5 łyżek mąki mieszać aż do uzyskania

półpłynnej konsystencji bez grudek. Resztę mąki

przesiać usypać w kopczyk wlać masę, zagnieść

aż ciasto będzie gładkie. Zawinąć w ściereczkę

i odstawić na 30 min. Grzyby ugotować drobno

posiekać podsmażyć z cebulą, ułożyć na

naleśniku zwinąć aby farsz został w środku.


-------------------


Sylwia Krajewska
Grądy Małe

 

Ćwikła Staropolska


Kilka lub kilkanaście buraków jednakowej

wielkości myjemy, układamy na blasze i pieczemy

w piekarniku przez 2 godziny w temp. 160

stopni. Możemy buraki również ugotować ale

ćwikła straci na smaku. Gdy buraki ostygną,

obieramy je za skórki, kroimy w cienki

plasterki, zalewamy winnym octem w proporcji –

na litrowy słój buraków – kieliszek octu,

dodajemy duży kieliszek wytrawnego czerwonego

wina. Na wierzch kładziemy łyżkę sparzonych

wrzątkiem nasion kminku, mieszamy, układamy

ciasno w słoju lub kamiennym garnku.

Najsmaczniejsza jest po trzech dniach

dojrzewania w chłodnym miejscu.


------------------


Angelika Anna Łada
Łochtynowo


Chleb z marchwi


2 szklanki marchwi utartej surowej
4 szklanki mąki pszennej lub żytniej
2 jajka
Szkl. cukru
Łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kopru

 

Wymieszać wszystko doskonale. Położyć na

wysmarowaną blachę i piec w piecu do zrumienienia.


------------------

Sebastian Jaworski
Klukowo


Pampuchy – Parzaki


50 dag mąki
3 dag drożdży
1 jajko
1 1 szkl. Ciepłego mleka
4 łyżki oleju
Sól, łyżka cukru

 

Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłego

mleka i cukrem, dodać do mąki, osolić. Gdy

rozczyn wyrośnie dodać jajko, olej i tyle

ciepłego mleka, aby powstało niezbyt luźne

ciasto. Wyrobić je i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 15 mniej więcej równych

kawałków uformować okrągłe pączki, a gdy

wyrosną gotować na wodzie przez około 6 min.

Podawać polane śmietaną z cukrem lub można z

jogurtem.


------------------

 

Dominik Podziewski
Remieńkiń


Moja babcia przygotowuje „Kiezę” Najpierw

twaróg gotuje na mleku, potem odsącza powstałą

masę dodaje do niej śmietanę, sól, kminek i

jeszcze raz gotuje. Całość po wystudzeniu

nadaje się  do smarowania pieczywa (przypomina

topiony serek).


------------------


Dominika Jemielita
Klukowo


W moim domu robi się pyszne ogórki małosolne:
Świeżo zerwane ogórki (u nas – z własnego

ogrodu) umyć i ułożyć w kamionkowym garnku.

Dodajemy czosnek, koper, chrzan, liście czarnej

porzeczki i zalewamy Ciepłą solanką. Naczynie

przykrywamy i czekamy 2 – 3 dni.


-------------------


Marta Kotomska
Piętki Gręzki


Ogórki kiszone


Ogórki włożyć do słoika wrzucić czosnek, liść

laurowy, ziele angielskie, koper, następnie

zalać gorącą wodą z solą. Mocno zakręcić i

odstawić w chłodne miejsce.


--------------------


Magdalena Jacewicz
Lewickie


Pierogi z kapustą i grzybami

2 szklanki mąki
ok.2/3 szklanki wody


500 g kiszonej kapusty
150 g pieczarek
1 cebula
I łyżka margaryny
sol, pieprz
mąka do posypania
olej


Do mąki z solą dodawać ciepłą wodę do uzyskania

odpowiedniej konsystencji i wyrobić. Kapustę

ugotować, ostudzić, odcisnąć i pokroić. Cebule

i pieczarki oczyścić pokroić i podsmażyć na

margarynie. Potem zemleć, dodać do kapusty.

Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku. Ciasto

rozwałkować, wykroić z niego krążki. Na nich

ułożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi włożyć

do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju i

gotować (po wypłynięciu ok. 2 minut).


--------------------

 

Diana Górska
Juchnowiec Górny


Pierogi z kapustą

Na deskę wysyp 3 szklanki mąki, dodaj 15 dag

masła. 2 żółtka, 2-3 łyżki śmietany i sól.

Dokładnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż

na kilka godz. do lodówki. Poszatkuj 50 dag

kapusty, włóż do garnka, po czym dodaj nasiona

kopru. Zalej wrzątkiem, ugotuj i odparuj.

Następnie pokrój 10 dag pieczarek i 1 cebulę.

Wszystko usmaż, na koniec dopraw. Dodaj

wcześniej przygotowaną kapustę i smaż dalej.

Wszystko ostudź, wbij jajko i wymieszaj. Ciasto

podziel na części, każdą rozwałkuj i wykrawaj

foremką krążki. Nakładaj na nie łyżeczką

nadzienie, składaj na pół, pozalepiaj brzegi.

Pierogi włóż do gotującej się wody. Gotuj 2-3

minuty. Po wyjęciu polej tłuszczem.

 

---------------------

 

Katarzyna Dańko
Bogdanki


Gołąbki inaczej (idealne na post)


główka kapusty
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
sól, pieprz

Kapuste sparzyć wrzątkiem, zdjąć ostrożnie

liście, wyciąć zgrubiałe części. Ziemniaki

obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody,

dodać zeszkloną na oleju pokrojoną w kostkę

cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Tak

przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i

zwijać gołąbki. Dusić w garnku lub piec ok 50

minut. Podawać okraszone zrumienioną na oleju

cebulką.


--------------------

 

Paulina Włosik
Brończary


Placuszki dyniowe


50 dag dyni
1 jajko
1 szklanka mąki
olej do smażenia
cukier puder, cynamon

Z jajka i mąki zrobić ciasto na gęstość jak

naleśniki. Dynie utrzeć na tarce o dużych

otworach, dodać do ciasta i wymieszać. Na

patelni podgrzać olej, łyżką nakładać placuszki

i smażyć. Podawać na gorąco, posypane cukrem

pudrem i cynamonem.


----------------------


Jarek Waszkiewicz
Kuplisk
Szkoła Podstawowa
im. Batalionów Chłopskich w Janowie


Nalesniki


1 szklanka mleka
1 szklanka wody
25 dag mąki
1 jajko
sól
tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i

mieszać w czasie 1 minuty. Na dobrze rozgrzaną

patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i nalewać

ciasto. Smażyć naleśniki po obu stronach.


----------------------

 

Karolina Sadowska, Tarnopol
Publiczne Gimnazjum w Narewce


Przepis na placki z korzenia pietruszki


450 g świeżych korzeni pietruszki
4 łyżki (60 ml) masła lub margaryny
1/4 szklanki (60 ml) posiekanej cebuli
1/4 szklanki (60 ml) mąki pszennej
1/3 szklanki (75 ml) mleka
2 łyżeczki (10 ml) posiekanego szczypiorku
3/4 szklanki (175 ml) świeżej bulki tartej
2 łyżki (30 ml) oleju


---------------------

 

Sebastian Mocarski
Szkoła Podstawowa w Konarzycach


Sałatka warzywna


4 marchwie
4 duże kartofle
1 seler
4 jajka
warzywa te należy ugotować
słoik ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
puszka groszku konserwowego
por
2 jabłka

Wszystko pokroić w drobną kostkę, dodać jedną

łyżkę musztardy, 5 łyżek majonezu.
Wszystko wymieszać i doprawić od własnego smaku

dodając sól i pieprz.


-----------------------


Karolina Bełdowska
Szkoła Podstawowa
im. Króla Zygmunta Augusta
w Wasilkowie


Placuszki z dyni


500 g dyni
1 jajko
1 szklanka mąki
olej do smażenia
cukier puder
cynamon

Z jajka i mąki zrobić ciasto na gęstość jak

naleśniki. Dynie utrzeć na tarce o dużych

otworach, dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni podgrzać olej, łyżką nakładać

placuszki i smażyć.
Podawać na gorąco, posypane cukrem  pudrem i

cynamonem.


---------------------


Patrycja Wojno, Wojny Szuby Szlacheckie
Szkoła Podstawowa w Wojnach Krupach


Pierogi z kapustą i grzybami


1 kg świeżej kapusty
2 – 3 dag suszonych grzybów
1 cebula
tłuszcz
sól
pieprz

Przyrządzić ciasto jak na pierogi ruskie

Nadzienie
Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień

wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować,

odlać wodę i potem jeszcze lekko odcisnąć.

Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno

pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty

kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić –

kapusta powinna być pikantna.
Smacznego!


--------------------


Emilia Piszczatowska, Nowe Warele
Szkoła Podstawowa w Wojnach Krupach


Pierogi z kapustą


Należy zagnieść ciasto z wody, mąki i odrobimy

soli. Gdy powstanie bielejąca się masa należy

ją rozwałkować. Potem specjalną foremką wyciąć

na nim kółka, które należy nadziać kiszoną

kapustą i złożyć na pół. Następnie rogi

przygnieść widelcem.


--------------------


Hubert Piaścik, Cydzy Stary
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Ciasto cebulowe z jabłkami


Ciasto:

500 g mąki
30 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki soli

Nadzienie:

1,5 kg cebuli
6 łyżek oliwy
4 liście laurowe
6 jabłek
sok z 1 cytryny
300 g białego sera
4 łyżki śmietany
6 jajek
125 g siekanych orzechów włoskich
2 gałązki rozmarynu


----------------------

 

Michał Ferenc, Murawy
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Pierogi z serem i bitą śmietaną


500 dag białego sera
1 kg mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
sól
szklanka cukru pudru
0,5 litra śmietany

Mąkę, sól i wodę rozgnieść na ciasto. Biały

ser, cukier waniliowy i cukier puder wymieszać

w jedną masę. Wyrobione ciasto rozwałkować.
Śmietanę z cukrem zmiksować, aż zrobi się

jednolity krem. Za pomocą szklanki wykroić w

cieście średnie koła.
Faszerować je serową masą. Wszystkie zrobione

pierogi włożyć do garnka z wrzącą wodą.

Zagotować i odcedzić, a następnie polać bitą

śmietaną.


--------------------


Izabela Baranowicza, Cydzyn Stary
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Nasza regionalną potrawą są kluski z makiem.
Najpierw wyrabiamy ciasto makaronowe, później

je kroimy na kwadraciki. Czekamy aż nasze

kluski wyschną, po czym wrzucamy je do

osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 – 15 minut.

Mielimy mak, by był bardziej miałki. Gotujemy

go, a pod koniec wrzucamy rodzynki oraz cukier.

Ugotowane kluski polewamy makiem.
Najlepiej smakują na wigilijnym stole.


---------------------


Krzysztof Smolnicki


Kwas z buraków.


Przygotować duży garnek z pokrywką, najlepiej z kamionki.
2,5 kg buraków dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić w grube plastry i zalać 10 l przegotowanej wody. Dodać 2 główki czosnku, 10 płaskich dużych łyżek soli i trochę pieprzu zielonego ewentualnie inne przyprawy do gustu. Można dodać trochę suchego, razowego chleba aby przyspieszyć fermentację. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać. Po 2 tygodniach lekka fermentacja i łagodny smak, po kilku miesiącach kwas mocno przefermentowany i bardzo kwaśny.

---------------------



Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawność powyższych przepisów.
Zostały one przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z terenu województwa podlaskiego.