Kuchnia regionalna Ciasta
Prezentujemy przepisy na ciasta przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Poprosiliśmy o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcześnie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żywą książkę kucharską, pamiętając jednocześnie o wieku jej autorów.
--------------------
Marta Sieńko
Czarna Białostocka
Serniki zapiekane
50 dag twarogu
1 szklanki maki
1 jajko
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 szklanki śmietany
Sol
Twaróg utrzeć z jajkiem, mąką i sola z przygotowanej masy uformować placuszki, usmażyć z jednej strony, po sodoku zrobić
wgłębienie, właśc. Trochę śmietany, ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać około 15 min w nagrzanym piekarniku, podawać
ze śmietaną.
-----------------
Piotr Matusiewicz
Wiżajny
TERYNA z rodzynek
50 dag rodzynek
1 l białego wina
1 pałeczka cynamonu
1 goździk
5 dag cukru
1 dag żelatyny
Podgrzać wino dodać cynamon, goździk, żelatynę. Postawić na kilka minut do ostygnięcia. W tym czasie rodzynki ułożyć w
foremce do ciastek a następnie zalać syropem z wina. Pozostawić w lodówce do zgęstnienia. Serwować w krojone w plastry.
------------------
Karolina Liszewska
Wiżajny
Sękacz
1kg maki
1kg cukru
3 kostki margaryny
1 oleju
40 jaj
2 zapachy
I litr smietany kwasnej
1 proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać oleju, mąkę, zapach, śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko starannie
wymieszać, ciasto warząchwią leje się na specjalny wałek, który się okręca w kształcie sopli, sęków.
------------------
Natalia Zduniewicz
Zespół Szkół
Grodzisk
Polska Babka Rodzynkowa
50 dag maki
20 dag masła
20 dag cukru
5 jaj
1 szklanka mleka
Torebka proszku do pieczenia
25 dag rodzynek
Po kilka kropli aromatu waniliowego i rumowego
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, cukier, żółtka, mąka, proszek do pieczenia, aromat i mleko. Do wyrobionego ciasta
wsypać sparzone i osączone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i
napełnić ciastem. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
-------------------
Sylwia Zaremba
Bogusze Stare
Chałka drożdżowa
50 dag mąki
2 jajka
5 dag drożdży
1 szklanka wody
1 łyżeczka tłuszczu
trochę maku
2 łyżki masła
odrobina soli
1 łyżka kwaśne śmietany
2 łyżki cukru
Zrobić rozczyn z droższy, 2 łyżeczki cukru, mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać jaja,
dodać śmietanę, cukier, sól, oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i tłuszcz.
Podgrzać i wlać do ciasta. Postawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Później z ciasta uformować chałkę. Wstawić do
piekarnika, piec 1godzinę w temperaturze 100 stopni.
-----------------
Weronika Czuprynko
Grodzisk
Pieróg w cieście kruchym
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany kwaśnej
15 dag tłuszczu
sól
mąki ile się wgniecie
Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, dodać farsz i piec 20 min.
-------------------
Sylwia Porzezińska
Grodzisk
Ciastka amoniaczki
1 margarynę rozpuścić
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
5 dag amoniaku
1 kg mąki
Wałkować cienko i posypywać cukrem z makiem.
-----------------
Magdalena Raszkiewicz
Grodzisk
Kruszonka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia
dżem, zapach
Zagnieść ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy części. Jedną część zagnieść z kakao, a z białek i cukru ubić
pianę. Kłaść na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.
---------------------
Dominika Trzcińska
Grodzisk
Sękacz składa się głownie z jajek, ok. 60 sztuk, do których dodawany jest cukier, masło i śmietana. Specyficzny wygląd
uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy zapiekane są na wałku nad paleniskiem, a spływając tworzą
charakterystyczne sęki. Typowy sękacz wypieka się na wałku o wysokości 38 cm i 14 cm średnicy u podstawy, a 7 cm u góry.
Średni sękacz waży 3 kg.
----------------------
Aneta Czapiuk
Zapiekanka z Jabłek
1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych.
1 cytryna
5 dag rodzynek
100 ml rumu lub brandy
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml gęstej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki, usunąć pestki,
skropić sokiem z cytryny. Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, ułożyć w nim na sztorc półplasterki jabłek, posypać
osączonymi rodzynkami. Żółtka zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym i pudrem, połączyć z pianą z białek, zalać jabłka,
zapiekać 30 min w 190 stopniach.
-----------------
Magdalena Kumeta
Narewka
Obrać 20 jabłek i pokroić w plasterki. Położyć je na dużą blachę. Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 3
jajka. Dokładnie wymieszać. Wlać na położone na blasze jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 min. Po wyjęciu posypać ciasto
cynamonem.
----------------
Marta Jaświłowicz
Narewka
Ciasto drożdżowe
25 dag twarogu
1 mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 op. proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wstawić na 30 minut do chłodnego
miejsca. Następnie zrobić z ciasta długi wałek, pociąć na kawałki i formować ciasto. Posmarować rozbitym jajkiem, włożyć na
blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
------------------
Monika Korp
Zespół Szkół Samorządowych w Sztabinie
Biszkopt
5 jaj
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać i dodać – żółtka i trochę oleju - to ubić i dodać mąkę. Ugniatamy z
proszkiem do pieczenia.
-------------------
Karolina Markiewicz
Zespół Szkół Samorządowych w Sztabinie
Mrowisko
4 jajka
3 łyżeczki octu
mąka do zagęszczenia
rodzynki, miód, mak, orzechy
Całe jajka ubić na sztywną masę. Dodać ocet i mąki tyle, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić na 10 minut. Wałkować bardzo
cienko i kroić w rąby. Piec na gorącym oleju. Wykładać pionowo na serwetki aby ściekł tłuszcz. Układać warstwami, polewać
miodem, posypywać makiem i rodzynkami oraz rozdrobnionymi orzechami.
-----------------
Katarzyna Arciszewska
Zabłudów
Babka puchowa
25 dag margaryny lub masla
6 jaj
3 - 1 szklanka cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat do ciasta
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jajka. Ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Do utartej masy wsypać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną, wlać olej i na końcu ocet. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia wymieszany z
łyżką mąki pszennej /wcześniej odłożonej/ i aromat. Można także wrzucić rodzynki. Piec około 40 minut w temperaturze 180
stopni. Jeszcze ciepłą babkę posypać cukrem pudrem. Babulę można też upiec w prodiżu.
---------------------
Katarzyna Kiczkajło
Narewka
Babka drożdżowa
1 kg mąki
1 szklanki oleju
1 szklanka cukru (trochę mniej)
1 litra mleka
5 dag drożdży
Piec jak bułkę drożdżową.
---------------------
Przemyslaw Kozicki
Rutki Kossaki
Różyczki
25 dag maki
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka wódki lub octu
łyżka proszku do pieczenia
sól
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć trzema foremkami krążki. Każdy krążek naciąć w 5 odstępach. Największy i średni
posmarować białkiem. Nałożyć 3-ci krążek jeden na drugi lekko w środku przyciskając. Piec do skutku. Posypać cukrem pudrem.
--------------------
Magdalena Raszkiewicz
Grodzisk
Kruszonka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia
dżem, zapach
Zagnieść ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy części. Jedną część zagnieść z kakao, a z białek i cukru ubić
pianę. Kłaść na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.
---------------------
Dominika Trzcińska
Grodzisk
Sękacz składa się głownie z jajek, ok. 60 sztuk, do których dodawany jest cukier, masło i śmietana. Specyficzny wygląd
uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy zapiekane są na wałku nad paleniskiem, a spływając tworzą
charakterystyczne sęki. Typowy sękacz wypieka się na wałku o wysokości 38 cm i 14 cm średnicy u podstawy, a 7 cm u góry.
Średni sękacz waży 3 kg.
--------------------
Przemysław Kozicki
Rutki Kossaki
Różyczki
25 dag maki
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka wódki lub octu
łyżka proszku do pieczenia
sol
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć trzema foremkami krążki. Każdy krążek naciąć w 5 odstępach. Największy i średni
posmarować białkiem. Nałożyć 3-ci krążek jeden na drugi lekko w środku przyciskając. Piec do skutku. Posypać cukrem pudrem.
--------------------
Jakub Szydłowski
Mońki
Babka cytrynowa:
4 jajka
25 dag cukru
25 dag margaryny
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy kolejno żółtka, otartą skórkę z 1 cytryny i na przemian: mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z
przygotowaną wcześniej masą. Wkładamy ją do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Pieczemy 45 min. Na
przestygnięte ciasto wylewamy polewę, utartą z 15 dag cukru pudru i soku z drugiej cytryny.
-----------------------
Anna Kowalewska
Wiżajny
Łazanki
1 kg mąki
2 żółtka
1 l mleka
sól
Do masła wlać mleka następnie wbić żółtka, ucierając dodać soli do smaku, dobrze wymieszać rozwałkować i pokroić na ciastka.
---------------------
Weronika Lewko
Juchnowiec Kościelny
Serowe pączki podlaskie
3 łyżki cukru
2 dag masła
3 dag drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
2 szklanki mąki krupczatki
30 dag półtłustego sera twarogowego
1/3 szklanki mleka
3l oleju do smażenia
Łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy
cukier
sól
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, 2 – 3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem zostawić w ciepłym miejscu, by
wyrosło. Twaróg dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając stopniowo dodawać żółtka,
jajka i ser. Do utartej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto,
przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać
je na posypanej mąką stolnicy, przykryć i zaczekać aż urośnie. Następnie smażyć na gorącym tłuszczu, ostudzić na papierowym
ręczniku, posypać cukrem pudrem.
---------------------
Izabela Pyszyńska
Piątnica
„Przepis na Kozę”
1 kg mąki
10 dag drożdży
25 dag masła
1 szkl cukru
3 szkl ciepłego mleka
Ze wszystkich produktów zagniatamy ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, nakładamy
je łyżką na głęboki rozgrzany tłuszcz, gdy już będzie rumiane wyjmujemy na papierową ściereczkę i posypujemy cukrem pudrem.
---------------------
Anna Sawicka
Narewka
Serowe pączki podlaskie
2 szklanki mąki krupczatki
30 dag półtłustego sera twarogowego
3 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
6 dag masła
3 dag drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
Łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy
Sól
3 l oleju do smażenia
Cukier puder do posypania
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i 2 – 3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu,
by wyrosły. Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło starannie utrzeć z cukrem i cały czas ucierając, stopniowo
dodawać żółtka, jajka i ser. Do doskonale utartej masy dodać skórkę sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać
porcje ciasta łyżką i układać je na posypanej mąką stolnic, przykryć i zaczekać, aż wyrosną. Następnie smażyć partiami na
rozgrzanym tłuszczy, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
-----------------------
Ewelina Wyszyńska
Piętki Szeligi
Piernik
1 szkl. Miodu
1 szkl. Cukru
1 szkl. Kwaśnej śmietany
4 jajka
1 kostki margaryny
2 łyżeczki sody
4 szkl. Mąki
Wszystko wymieszać, wlać na formę. Piec około godziny.
-----------------------
Aleksandra Łabisiak
Piętki Gryzki
Moja mama często piecze „Kruche Ciasto”.
Szkl. mąki
Cukier
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Jajka
Margaryna
Składniki dokładnie wymieszać, piec ok. 45 minut.
--------------------------
Agnieszka Pruszkowska
Grajewo
Przepis na chleb.
1 kg mąki żytniej
1 kostka drożdży
Zakwaska
Sól
Woda
Do naczynia wsyp mąkę, potem rozpuść drożdże, następnie wlej zakwaskę, i wodę na koniec wsyp sól. Wszystko wymieszaj. Włóż
do pieca i piecz przez 30 min.
-------------------------
Ewelina Kulbacka
Romanowce
Piernik Kakaowy
25 dag miodu
25 dag cukru
2 łyżki masła
2 jajka
60 dag mąki
5 dag kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki skórki cytrynowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml mleka
5 dag rodzynek
Powidła śliwkowe
Miód rozgrzać, dodać masło, przestudzić, wlać do miski, Dodać żółtka utarte z cukrem. Ucierać, wsypując partiami przesianą
mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Wyrobione ciasto wymieszać z solą rozpuszczoną w letnim mleku i ubitą z białek, pianą
dodać opłukane rodzynki. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w średnio rozgrzanym piekarniku około godziny.
Po ostygnięciu, przekroić i przełożyć powidłami.
-----------------------------
Urszula Sowul
Rogożajny Wielkie
Sernik
Ciasto:
1 1 szkl. mąki
1/3 kostki margaryny
1 szkl. cukru
1 łyżeczka wypieku
1 jajko + żółtko zagnieść i do lodówki
Masa serowa:
75 dag sera mielonego
1 szkl. cukru
3 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
5 żółtek
1 l mleka
2 budynie śmietankowe – wszystko zmiksować
Piana:
6 białek
1 szkl. cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
wiórki
Piec 40 – 50 min. w temp. 180stopni, wyłożyć pianę zasypać wiórkami piec 10 min.
----------------------
Sandra Tworkowska
Hryniewicze
Przepis na wezuetkę:
Ciasto:
W kubku łyżeczką mieszamy żółtka z 6 jaj dodając 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę octu. Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy 1.5 szk. cukru, 1 szk. mąki zwykłej i 0.5 szk. mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy 0.5 s/k oleju, dodajemy
pianę z żółtek i 0.5 kakao. Przygotowaną masę wlewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, około 30min.
Polewa czekoladowa:
Roztapiamy w rondelku 0.5 kostki masła z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodajemy 2 łyżki kakao i 4 łyżki cukru. Gdy ciasto wystygnie
kroimy je w połowie wysokości. Dolną część smarujemy cienko niskosłodzonym dżemem , porzeczkowym.
Krem:
Ubijamy schłodzone 0.5l śmietany i kremówki 36%. Dodajemy 2 łyżki cukru. Na posmarowaną dolną część kładziemy bitą śmietanę.
Następnie przykrywamy całość górną połowa, ciasta.
Na koniec ciasto smarujemy polewą czekoladową.
-------------------------
Sylwia Barwik
Hołówki Duże
Faworki babuni
1 szklanka maki
1 łyżka masła
1 cukier puder
1 kwaśna śmietana
1 łyżka octu lub spiritusu
1 tłuszcz do smażenia
Masło z mąką ubijać wlać ocet i tyle śmietany aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron. Włożyć ciasto do garnka i mocno je
ubić tłuczkiem do ziemniaków, po czym włożyć do zamrażarki. Ciasto rozładować na bardzo cieniutkie płatki i wycinać z nich
faworki. Smażyć je na dłużej ilości tłuszczu. Ułożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.
-------------------------
Kumeta Magdalena
Ochrymy
Publiczne Gimnazjum
w Narewce
Przepis na jabłecznik:
Obrać 20 jabłek i pokroić w plasterki. Położyć je na dużą blachę. Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru i 3
jajka. Dokładnie wymieszać. Wylać na położone jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu posypać ciasto cynamonem.
Smacznego.
-------------------------
Marta Jaświłowicz
Siemianówka
Publiczne Gimnazjum
w Narewce
Przepis na ciasta drożdżowe:
25 dag twarogu
1/2 mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 op. proszku do pieczenie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wstawić na 30 minut do chłodnego
miejsca. Następnie zrobić z ciasta długi wałek, pociąć na kawałki i formować ciasta. Posmarować rozbitym jajkiem, wyłożyć na
blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
------------------------
Natalia Kownierowicz
Szkoła Podstawowa
im. Króla Zygmunta Augusta
w Wasilkowie
Mazurek Królewski
0,5 kg masła
12 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki
10 dag mielonych migdałów
5 dag migdałów do dekoracji
Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać, masło utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać cukier, migdały i
mąkę.
Formę wyłożyć papierem i włożyć ciasto, udekorować migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C. Upiec na złoty kolor.
Dekorację uzupełnić cukrem rumowym.
-------------------------
Kinga Borys
Cydzyn Stary
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy
Placek drożdżowy
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mleka
Drożdże rozczyniamy z 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy drożdże do wyrośnięcia, gdy już urosną drożdże, ciasto
wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 160 C.
--------------------------
Jakub Szydłowski
Mońki
Babka cytrynowa
4 jajka
25 dag cukru
25 dag margaryny
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy kolejno żółtka, otartą skórkę z 1 cytryny i na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Wkładamy ją do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Pieczemy 45 min. Na przestygnięte ciasto wylewamy polewę, utartą z 15 dag cukru pudru i soku z drugiej cytryny.
------------------------
Natalia Szczupak
Posielanie
35 dag mąki
1 jajko
50 dag jagód
Zagnieść ciasto dość twardo, jajkiem i wodą lub tylko rozbitym z wodą białkiem. Rozwałkować bardzo cienko. Zawijać jagody posypane na pół godziny wcześniej cukrem aby puściły sok. Należy brzegi posmarować rozbitym białkiem, żeby się w gotowaniu nie rozkleiły.
-----------------------
Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawność powyższych przepisów.
Zostały one przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z terenu województwa podlaskiego.

CiastaPrezentujemy przepisy na ciasta przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Poprosiliśmy o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcześnie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żywą książkę kucharską, pamiętając jednocześnie o wieku jej autorów. |
--------------------
Marta Sieńko
50 dag twarogu Twaróg utrzeć z jajkiem, mąką i sola z przygotowanej masy uformować placuszki, usmażyć z jednej strony, po sodoku zrobić wgłębienie, właśc. Trochę śmietany, ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać około 15 min w nagrzanym piekarniku, podawać ze śmietaną.
-----------------
Piotr Matusiewicz
50 dag rodzynek Podgrzać wino dodać cynamon, goździk, żelatynę. Postawić na kilka minut do ostygnięcia. W tym czasie rodzynki ułożyć w foremce do ciastek a następnie zalać syropem z wina. Pozostawić w lodówce do zgęstnienia. Serwować w krojone w plastry.
------------------
Karolina Liszewska
1kg maki Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać oleju, mąkę, zapach, śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko starannie wymieszać, ciasto warząchwią leje się na specjalny wałek, który się okręca w kształcie sopli, sęków.
------------------
Natalia Zduniewicz
50 dag maki Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, cukier, żółtka, mąka, proszek do pieczenia, aromat i mleko. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone i osączone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Sylwia Zaremba
50 dag mąki Zrobić rozczyn z droższy, 2 łyżeczki cukru, mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać jaja, dodać śmietanę, cukier, sól, oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i tłuszcz. piekarnika, piec 1godzinę w temperaturze 100 stopni.
-----------------
Weronika Czuprynko
1 jajko Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, dodać farsz i piec 20 min.
-------------------
Sylwia Porzezińska
1 margarynę rozpuścić Wałkować cienko i posypywać cukrem z makiem.
-----------------
Magdalena Raszkiewicz
Kruszonka 3 szklanki mąki Zagnieść ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy części. Jedną część zagnieść z kakao, a z białek i cukru ubić pianę. Kłaść na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.
uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy zapiekane są na wałku nad paleniskiem, a spływając tworzą charakterystyczne sęki. Typowy sękacz wypieka się na wałku o wysokości 38 cm i 14 cm średnicy u podstawy, a 7 cm u góry. Średni sękacz waży 3 kg.
Aneta Czapiuk Zapiekanka z Jabłek 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych. Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki, usunąć pestki, skropić sokiem z cytryny. Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, ułożyć w nim na sztorc półplasterki jabłek, posypać osączonymi rodzynkami. Żółtka zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym i pudrem, połączyć z pianą z białek, zalać jabłka, zapiekać 30 min w 190 stopniach.
Magdalena Kumeta
jajka. Dokładnie wymieszać. Wlać na położone na blasze jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 min. Po wyjęciu posypać ciasto cynamonem.
----------------
Marta Jaświłowicz
25 dag twarogu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wstawić na 30 minut do chłodnego miejsca. Następnie zrobić z ciasta długi wałek, pociąć na kawałki i formować ciasto. Posmarować rozbitym jajkiem, włożyć na blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
------------------
5 jaj Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać i dodać – żółtka i trochę oleju - to ubić i dodać mąkę. Ugniatamy z proszkiem do pieczenia.
-------------------
4 jajka Całe jajka ubić na sztywną masę. Dodać ocet i mąki tyle, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić na 10 minut. Wałkować bardzo cienko i kroić w rąby. Piec na gorącym oleju. Wykładać pionowo na serwetki aby ściekł tłuszcz. Układać warstwami, polewać miodem, posypywać makiem i rodzynkami oraz rozdrobnionymi orzechami.
Katarzyna Arciszewska
25 dag margaryny lub masla Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jajka. Ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną, wlać olej i na końcu ocet. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia wymieszany z łyżką mąki pszennej /wcześniej odłożonej/ i aromat. Można także wrzucić rodzynki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłą babkę posypać cukrem pudrem. Babulę można też upiec w prodiżu.
---------------------
Katarzyna Kiczkajło
1 kg mąki Piec jak bułkę drożdżową.
---------------------
Przemyslaw Kozicki
25 dag maki Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć trzema foremkami krążki. Każdy krążek naciąć w 5 odstępach. Największy i średni posmarować białkiem. Nałożyć 3-ci krążek jeden na drugi lekko w środku przyciskając. Piec do skutku. Posypać cukrem pudrem.
--------------------
Magdalena Raszkiewicz Kruszonka 3 szklanki mąki Zagnieść ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy części. Jedną część zagnieść z kakao, a z białek i cukru ubić pianę. Kłaść na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.
---------------------
Dominika Trzcińska
uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy zapiekane są na wałku nad paleniskiem, a spływając tworzą charakterystyczne sęki. Typowy sękacz wypieka się na wałku o wysokości 38 cm i 14 cm średnicy u podstawy, a 7 cm u góry. Średni sękacz waży 3 kg.
--------------------
Przemysław Kozicki
25 dag maki Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć trzema foremkami krążki. Każdy krążek naciąć w 5 odstępach. Największy i średni posmarować białkiem. Nałożyć 3-ci krążek jeden na drugi lekko w środku przyciskając. Piec do skutku. Posypać cukrem pudrem.
--------------------
Jakub Szydłowski
4 jajka Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy kolejno żółtka, otartą skórkę z 1 cytryny i na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Wkładamy ją do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Pieczemy 45 min. Na przestygnięte ciasto wylewamy polewę, utartą z 15 dag cukru pudru i soku z drugiej cytryny.
-----------------------
Anna Kowalewska
1 kg mąki Do masła wlać mleka następnie wbić żółtka, ucierając dodać soli do smaku, dobrze wymieszać rozwałkować i pokroić na ciastka.
---------------------
Weronika Lewko
3 łyżki cukru Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, 2 – 3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem zostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło. Twaróg dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając stopniowo dodawać żółtka, jajka i ser. Do utartej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na posypanej mąką stolnicy, przykryć i zaczekać aż urośnie. Następnie smażyć na gorącym tłuszczu, ostudzić na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
---------------------
Izabela Pyszyńska
1 kg mąki
je łyżką na głęboki rozgrzany tłuszcz, gdy już będzie rumiane wyjmujemy na papierową ściereczkę i posypujemy cukrem pudrem.
---------------------
Anna Sawicka
2 szklanki mąki krupczatki
by wyrosły. Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło starannie utrzeć z cukrem i cały czas ucierając, stopniowo dodawać żółtka, jajka i ser. Do doskonale utartej masy dodać skórkę sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na posypanej mąką stolnic, przykryć i zaczekać, aż wyrosną. Następnie smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczy, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
-----------------------
Ewelina Wyszyńska
1 szkl. Miodu Wszystko wymieszać, wlać na formę. Piec około godziny.
-----------------------
Aleksandra Łabisiak Moja mama często piecze „Kruche Ciasto”. Szkl. mąki Składniki dokładnie wymieszać, piec ok. 45 minut.
--------------------------
Agnieszka Pruszkowska
1 kg mąki żytniej Do naczynia wsyp mąkę, potem rozpuść drożdże, następnie wlej zakwaskę, i wodę na koniec wsyp sól. Wszystko wymieszaj. Włóż do pieca i piecz przez 30 min.
-------------------------
Ewelina Kulbacka
Miód rozgrzać, dodać masło, przestudzić, wlać do miski, Dodać żółtka utarte z cukrem. Ucierać, wsypując partiami przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Wyrobione ciasto wymieszać z solą rozpuszczoną w letnim mleku i ubitą z białek, pianą dodać opłukane rodzynki. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w średnio rozgrzanym piekarniku około godziny. Po ostygnięciu, przekroić i przełożyć powidłami.
-----------------------------
Urszula Sowul
Masa serowa: Piana: Piec 40 – 50 min. w temp. 180stopni, wyłożyć pianę zasypać wiórkami piec 10 min.
----------------------
Sandra Tworkowska
Ciasto: W kubku łyżeczką mieszamy żółtka z 6 jaj dodając 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę octu. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1.5 szk. cukru, 1 szk. mąki zwykłej i 0.5 szk. mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy 0.5 s/k oleju, dodajemy pianę z żółtek i 0.5 kakao. Przygotowaną masę wlewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, około 30min. Polewa czekoladowa: Roztapiamy w rondelku 0.5 kostki masła z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodajemy 2 łyżki kakao i 4 łyżki cukru. Gdy ciasto wystygnie kroimy je w połowie wysokości. Dolną część smarujemy cienko niskosłodzonym dżemem , porzeczkowym. Ubijamy schłodzone 0.5l śmietany i kremówki 36%. Dodajemy 2 łyżki cukru. Na posmarowaną dolną część kładziemy bitą śmietanę. Następnie przykrywamy całość górną połowa, ciasta. Na koniec ciasto smarujemy polewą czekoladową.
-------------------------
Sylwia Barwik
1 szklanka maki ubić tłuczkiem do ziemniaków, po czym włożyć do zamrażarki. Ciasto rozładować na bardzo cieniutkie płatki i wycinać z nich faworki. Smażyć je na dłużej ilości tłuszczu. Ułożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.
-------------------------
Kumeta Magdalena
Obrać 20 jabłek i pokroić w plasterki. Położyć je na dużą blachę. Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru i 3 jajka. Dokładnie wymieszać. Wylać na położone jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu posypać ciasto cynamonem. Smacznego.
-------------------------
25 dag twarogu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wstawić na 30 minut do chłodnego miejsca. Następnie zrobić z ciasta długi wałek, pociąć na kawałki i formować ciasta. Posmarować rozbitym jajkiem, wyłożyć na blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
------------------------
Natalia Kownierowicz
Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać, masło utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać cukier, migdały i mąkę. Dekorację uzupełnić cukrem rumowym.
-------------------------
1 kg mąki Drożdże rozczyniamy z 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy drożdże do wyrośnięcia, gdy już urosną drożdże, ciasto wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 160 C.
--------------------------
Jakub Szydłowski
Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy kolejno żółtka, otartą skórkę z 1 cytryny i na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Wkładamy ją do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Pieczemy 45 min. Na przestygnięte ciasto wylewamy polewę, utartą z 15 dag cukru pudru i soku z drugiej cytryny.
Natalia Szczupak
Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawność powyższych przepisów.
|