ZIELONE WROTA

Ciasta

Prezentujemy przepisy na ciasta przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego w ramach projektu "Moja Mała Ojczyzna". Poprosili¶my o przesłanie przepisów na potrawy regionalne przygotowywane współcze¶nie w domach uczniów, tak więc prezentowany spis receptur można traktować jako żyw± ksi±żkę kucharsk±, pamiętaj±c jednocze¶nie o wieku jej autorów.


--------------------

 

Marta Sieńko
Czarna Białostocka


Serniki zapiekane

50 dag twarogu
1 szklanki maki
1 jajko
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 szklanki ¶mietany
Sol

Twaróg utrzeć z jajkiem, m±k± i sola z przygotowanej masy uformować placuszki, usmażyć z jednej strony, po sodoku zrobić

wgłębienie, wła¶c. Trochę ¶mietany, ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać około 15 min w nagrzanym piekarniku, podawać

ze ¶mietan±.

 

-----------------

 

Piotr Matusiewicz
Wiżajny


TERYNA z rodzynek

50 dag rodzynek
1 l białego wina
1 pałeczka cynamonu
1 goĽdzik
5 dag cukru
1 dag żelatyny

Podgrzać wino dodać cynamon, goĽdzik, żelatynę. Postawić na kilka minut do ostygnięcia. W tym czasie rodzynki ułożyć w

foremce do ciastek a następnie zalać syropem z wina. Pozostawić w lodówce do zgęstnienia. Serwować w krojone w plastry.

 

------------------

 

Karolina Liszewska
Wiżajny


Sękacz

1kg maki
1kg cukru
3 kostki margaryny
1 oleju
40 jaj
2 zapachy
I litr smietany kwasnej
1 proszek do pieczenia
Cukier waniliowy

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać oleju, m±kę, zapach, ¶mietanę i proszek do pieczenia, wszystko starannie

wymieszać, ciasto warz±chwi± leje się na specjalny wałek, który się okręca w kształcie sopli, sęków.

 

------------------

 

Natalia Zduniewicz
Zespół Szkół
Grodzisk


Polska Babka Rodzynkowa

50 dag maki
20 dag masła
20 dag cukru
5 jaj
1 szklanka mleka
Torebka proszku do pieczenia
25 dag rodzynek
Po kilka kropli aromatu waniliowego i rumowego

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, cukier, żółtka, m±ka, proszek do pieczenia, aromat i mleko. Do wyrobionego ciasta

wsypać sparzone i os±czone rodzynki oraz ubit± na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i

napełnić ciastem. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.


-------------------

 

Sylwia Zaremba
Bogusze Stare


Chałka drożdżowa

50 dag m±ki
2 jajka
5 dag drożdży
1 szklanka wody
1 łyżeczka tłuszczu
trochę maku
2 łyżki masła
odrobina soli
1 łyżka kwa¶ne ¶mietany
2 łyżki cukru

Zrobić rozczyn z droższy, 2 łyżeczki cukru, m±ki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyro¶nięcia. Do m±ki wlać jaja,

dodać ¶mietanę, cukier, sól, oraz wyro¶nięte drożdże. Wyrobić ciasto i tłuszcz.
Podgrzać i wlać do ciasta. Postawić w ciepłym miejscu aż do wyro¶nięcia. PóĽniej z ciasta uformować chałkę. Wstawić do

piekarnika, piec 1godzinę w temperaturze 100 stopni.

 

-----------------

 

Weronika Czuprynko
Grodzisk


Pieróg w cie¶cie kruchym

1 jajko
1 żółtko
2 łyżki ¶mietany kwa¶nej
15 dag tłuszczu
sól
m±ki ile się wgniecie

Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, dodać farsz i piec 20 min.

 

-------------------

 

Sylwia Porzezińska
Grodzisk


Ciastka amoniaczki

1 margarynę rozpu¶cić
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
5 dag amoniaku
1 kg m±ki

Wałkować cienko i posypywać cukrem z makiem.

 

-----------------

 

Magdalena Raszkiewicz
Grodzisk

 

Kruszonka

3 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia
dżem, zapach

Zagnie¶ć ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy czę¶ci. Jedn± czę¶ć zagnie¶ć z kakao, a z białek i cukru ubić

pianę. Kła¶ć na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.


---------------------


Dominika Trzcińska
Grodzisk


Sękacz składa się głownie z jajek, ok. 60 sztuk, do których dodawany jest cukier, masło i ¶mietana. Specyficzny wygl±d

uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy zapiekane s± na wałku nad paleniskiem, a spływaj±c tworz±

charakterystyczne sęki. Typowy sękacz wypieka się na wałku o wysoko¶ci 38 cm i 14 cm ¶rednicy u podstawy, a 7 cm u góry.

¦redni sękacz waży 3 kg.


----------------------

 

Aneta Czapiuk

Zapiekanka z Jabłek

1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych.
1 cytryna
5 dag rodzynek
100 ml rumu lub brandy
2 łyżki masła
2 jajka
200 ml gęstej ¶mietany
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru

Rodzynki opłukać, os±czyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki, usun±ć pestki,

skropić sokiem z cytryny. Żaroodporne naczynie natłu¶cić masłem, ułożyć w nim na sztorc półplasterki jabłek, posypać

os±czonymi rodzynkami. Żółtka zmiksować ze ¶mietan±, cukrem waniliowym i pudrem, poł±czyć z pian± z białek, zalać jabłka,

zapiekać 30 min w 190 stopniach.


-----------------

 

Magdalena Kumeta
Narewka


Obrać 20 jabłek i pokroić w plasterki. Położyć je na duż± blachę. Do miski wsypać 1,5 szklanki m±ki, 0,5 szklanki cukru i 3

jajka. Dokładnie wymieszać. Wlać na położone na blasze jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 min. Po wyjęciu posypać ciasto

cynamonem.

 

----------------

 

Marta Ja¶wiłowicz
Narewka


Ciasto drożdżowe

25 dag twarogu
1 m±ki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 op. proszku do pieczenia

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wstawić na 30 minut do chłodnego

miejsca. Następnie zrobić z ciasta długi wałek, poci±ć na kawałki i formować ciasto. Posmarować rozbitym jajkiem, włożyć na

blachę i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

 

------------------


Monika Korp
Zespół Szkół Samorz±dowych w Sztabinie


Biszkopt

5 jaj
1 szklanka cukru
1.5 szklanki m±ki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka na sztywn± pianę, dodać cukier, wymieszać i dodać – żółtka i trochę oleju - to ubić i dodać m±kę. Ugniatamy z

proszkiem do pieczenia.

 

-------------------


Karolina Markiewicz
Zespół Szkół Samorz±dowych w Sztabinie


Mrowisko

4 jajka
3 łyżeczki octu
m±ka do zagęszczenia
rodzynki, miód, mak, orzechy

Całe jajka ubić na sztywn± masę. Dodać ocet i m±ki tyle, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić na 10 minut. Wałkować bardzo

cienko i kroić w r±by. Piec na gor±cym oleju. Wykładać pionowo na serwetki aby ¶ciekł tłuszcz. Układać warstwami, polewać

miodem, posypywać makiem i rodzynkami oraz rozdrobnionymi orzechami.


-----------------

 

Katarzyna Arciszewska
Zabłudów


Babka puchowa

25 dag margaryny lub masla
6 jaj
3 - 1 szklanka cukru
2 szklanki m±ki ziemniaczanej
6 łyżek m±ki pszennej
6 łyżek oleju
1 łyżka  octu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat do ciasta

Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jajka. Ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Do utartej masy wsypać

m±kę ziemniaczan± wymieszan± z pszenn±, wlać olej i na końcu ocet. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia wymieszany z

łyżk± m±ki pszennej /wcze¶niej odłożonej/ i aromat. Można także wrzucić rodzynki. Piec około 40 minut w temperaturze 180

stopni. Jeszcze ciepł± babkę posypać cukrem pudrem. Babulę można też upiec w prodiżu.

 

---------------------

 

Katarzyna Kiczkajło
Narewka


Babka drożdżowa

1 kg m±ki
1 szklanki oleju
1 szklanka cukru (trochę mniej)
1 litra mleka
5 dag drożdży

Piec jak bułkę drożdżow±.

 

---------------------

 

Przemyslaw Kozicki
Rutki Kossaki


Różyczki

25 dag maki
3 żółtka
3 łyżki gęstej ¶mietany
łyżka wódki lub octu
łyżka proszku do pieczenia
sól

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wyci±ć trzema foremkami kr±żki. Każdy kr±żek naci±ć w 5 odstępach. Największy i ¶redni

posmarować białkiem. Nałożyć 3-ci kr±żek jeden na drugi lekko w ¶rodku przyciskaj±c. Piec do skutku. Posypać cukrem pudrem.

 

--------------------

 

Magdalena Raszkiewicz
Grodzisk

Kruszonka

3 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia
dżem, zapach

Zagnie¶ć ciasto, nie dodawać cukru. Podzielić ciasto na trzy czę¶ci. Jedn± czę¶ć zagnie¶ć z kakao, a z białek i cukru ubić

pianę. Kła¶ć na blachę ciasto i smarować dżemem, na to pokruszyć ciasto kakaowe, pianę, następnie rozkruszyć ciasto żółte.

 

---------------------

 

Dominika Trzcińska
Grodzisk


Sękacz składa się głownie z jajek, ok. 60 sztuk, do których dodawany jest cukier, masło i ¶mietana. Specyficzny wygl±d

uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy zapiekane s± na wałku nad paleniskiem, a spływaj±c tworz±

charakterystyczne sęki. Typowy sękacz wypieka się na wałku o wysoko¶ci 38 cm i 14 cm ¶rednicy u podstawy, a 7 cm u góry.

¦redni sękacz waży 3 kg.

 

--------------------

 

Przemysław Kozicki
Rutki Kossaki


Różyczki

25 dag maki
3 żółtka
3 łyżki gęstej ¶mietany
łyżka wódki lub octu
łyżka proszku do pieczenia
sol

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wyci±ć trzema foremkami kr±żki. Każdy kr±żek naci±ć w 5 odstępach. Największy i ¶redni

posmarować białkiem. Nałożyć 3-ci kr±żek jeden na drugi lekko w ¶rodku przyciskaj±c. Piec do skutku. Posypać cukrem pudrem.

 

--------------------

 

Jakub Szydłowski
Mońki


Babka cytrynowa:

4 jajka
25 dag cukru
25 dag margaryny
25 dag m±ki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny

Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucieraj±c dodajemy kolejno żółtka, otart± skórkę z 1 cytryny i na przemian: m±kę

wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sok wyci¶nięty z 1 cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z

przygotowan± wcze¶niej mas±. Wkładamy j± do wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart± blachy. Pieczemy 45 min. Na

przestygnięte ciasto wylewamy polewę, utart± z 15 dag cukru pudru i soku z drugiej cytryny.

 

-----------------------

 

Anna Kowalewska
Wiżajny


Łazanki

1 kg m±ki
2 żółtka
1 l mleka
sól

Do masła wlać mleka następnie wbić żółtka, ucieraj±c dodać soli do smaku, dobrze wymieszać rozwałkować i pokroić na ciastka.

 

---------------------

 

Weronika Lewko
Juchnowiec Ko¶cielny


Serowe p±czki podlaskie

3 łyżki cukru
2 dag masła
3 dag drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
2 szklanki m±ki krupczatki
30 dag półtłustego sera twarogowego
1/3 szklanki mleka
3l oleju do smażenia
Łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy
cukier
sól

Drożdże utrzeć z łyżeczk± cukru, 2 – 3 łyżkami m±ki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem zostawić w ciepłym miejscu, by

wyrosło. Twaróg dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucieraj±c stopniowo dodawać żółtka,

jajka i ser. Do utartej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesian± m±kę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto,

przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyro¶nie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżk± i układać

je na posypanej m±k± stolnicy, przykryć i zaczekać aż uro¶nie. Następnie smażyć na gor±cym tłuszczu, ostudzić na papierowym

ręczniku, posypać cukrem pudrem.

 

---------------------

 

Izabela Pyszyńska
Pi±tnica


„Przepis na Kozę”

1 kg m±ki
10 dag drożdży
25 dag masła
1 szkl cukru
3 szkl ciepłego mleka


Ze wszystkich produktów zagniatamy ciasto. Przykrywamy ¶cierk± i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyro¶nie, nakładamy

je łyżk± na głęboki rozgrzany tłuszcz, gdy już będzie rumiane wyjmujemy na papierow± ¶ciereczkę i posypujemy cukrem pudrem.

 

---------------------

 

Anna Sawicka
Narewka


Serowe p±czki podlaskie

2 szklanki m±ki krupczatki
30 dag półtłustego sera twarogowego
3 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
6 dag masła
3 dag drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
Łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy
Sól
3 l oleju do smażenia
Cukier puder do posypania


Drożdże utrzeć z łyżeczk± cukru i 2 – 3 łyżkami m±ki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu,

by wyrosły. Twaróg dwukrotnie przepu¶cić przez maszynkę. Masło starannie utrzeć z cukrem i cały czas ucieraj±c, stopniowo

dodawać żółtka, jajka i ser.  Do doskonale utartej masy dodać skórkę sok z pomarańczy, przesian± m±kę, rozczyn i sól.

Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyro¶nie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać

porcje ciasta łyżk± i układać je na posypanej m±k± stolnic, przykryć i zaczekać, aż wyrosn±. Następnie smażyć partiami na

rozgrzanym tłuszczy, os±czyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

 

-----------------------

 

Ewelina Wyszyńska
Piętki Szeligi


Piernik

1 szkl. Miodu
1 szkl. Cukru
1 szkl. Kwa¶nej ¶mietany
4 jajka
1 kostki margaryny
2 łyżeczki sody
4 szkl. M±ki

Wszystko wymieszać, wlać na formę. Piec około godziny.

 

-----------------------

 

Aleksandra Łabisiak
Piętki Gryzki

Moja mama często piecze „Kruche Ciasto”.

Szkl. m±ki
Cukier
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Jajka
Margaryna

Składniki dokładnie wymieszać, piec ok. 45 minut.

 

--------------------------

 

Agnieszka Pruszkowska
Grajewo


Przepis na chleb.

1 kg m±ki żytniej
1 kostka drożdży
Zakwaska
Sól
Woda

Do  naczynia wsyp m±kę, potem rozpu¶ć drożdże, następnie wlej zakwaskę, i wodę na koniec wsyp sól. Wszystko wymieszaj. Włóż

do pieca i piecz przez 30 min.

 

-------------------------

 

Ewelina Kulbacka
Romanowce


Piernik Kakaowy
25 dag miodu
25 dag cukru
2 łyżki masła
2 jajka
60 dag m±ki
5 dag kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki skórki cytrynowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml mleka
5 dag rodzynek
Powidła ¶liwkowe

Miód rozgrzać, dodać masło, przestudzić, wlać do miski, Dodać żółtka utarte z cukrem. Ucierać, wsypuj±c partiami przesian±

m±kę wymieszan± z kakao i przyprawami. Wyrobione ciasto wymieszać z sol± rozpuszczon± w letnim mleku i ubit± z białek, pian±

dodać opłukane rodzynki. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej m±k± formy. Piec w ¶rednio rozgrzanym piekarniku około godziny.

Po ostygnięciu, przekroić i przełożyć powidłami.

 

-----------------------------

 

Urszula Sowul
Rogożajny Wielkie


Sernik
Ciasto:
1 1 szkl. m±ki
1/3 kostki margaryny
1 szkl. cukru
1 łyżeczka wypieku
1 jajko + żółtko zagnie¶ć i do lodówki

Masa serowa:
75 dag sera mielonego
1 szkl. cukru
3 łyżki ¶mietany
3 łyżki oleju
5 żółtek
1 l mleka
2 budynie ¶mietankowe – wszystko zmiksować

Piana:
6 białek
1 szkl. cukru
2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej
wiórki

Piec 40 – 50 min. w temp. 180stopni, wyłożyć pianę zasypać wiórkami piec 10 min.

 

----------------------

 

Sandra Tworkowska
Hryniewicze


Przepis na wezuetkę:

Ciasto:

W kubku łyżeczk± mieszamy żółtka z 6 jaj dodaj±c 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę octu. Białka ubijamy na sztywn±

pianę, dodajemy 1.5 szk. cukru, 1 szk. m±ki zwykłej i 0.5 szk. m±ki ziemniaczanej. Następnie wlewamy 0.5 s/k oleju, dodajemy

pianę z żółtek i 0.5 kakao. Przygotowan± masę wlewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, około 30min.

Polewa czekoladowa:

Roztapiamy w rondelku 0.5 kostki masła z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodajemy 2 łyżki kakao i 4 łyżki cukru. Gdy ciasto wystygnie

kroimy je w połowie wysoko¶ci. Doln± czę¶ć smarujemy cienko niskosłodzonym dżemem , porzeczkowym.
Krem:

Ubijamy schłodzone 0.5l ¶mietany i kremówki 36%. Dodajemy 2 łyżki cukru. Na posmarowan± doln± czę¶ć kładziemy bit± ¶mietanę.

Następnie przykrywamy cało¶ć górn± połowa, ciasta.

Na koniec ciasto smarujemy polew± czekoladow±.

 

-------------------------

 

Sylwia Barwik
Hołówki Duże


Faworki babuni

1 szklanka maki
1 łyżka masła
1 cukier puder
1 kwa¶na ¶mietana
1 łyżka octu lub spiritusu
1 tłuszcz do smażenia
Masło z m±k± ubijać wlać ocet i tyle ¶mietany aby ciasto miało ¶cisło¶ć ciasta na makaron. Włożyć ciasto do garnka i mocno je

ubić tłuczkiem do ziemniaków, po czym włożyć do zamrażarki. Ciasto rozładować na bardzo cieniutkie płatki i wycinać z nich

faworki. Smażyć je na dłużej ilo¶ci tłuszczu. Ułożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.

 

-------------------------

 

Kumeta Magdalena
Ochrymy
Publiczne Gimnazjum
w Narewce


Przepis na jabłecznik:

Obrać 20 jabłek i pokroić w plasterki. Położyć je na duż± blachę. Do miski wsypać 1,5 szklanki m±ki, 1/2 szklanki cukru i 3

jajka. Dokładnie wymieszać. Wylać na położone jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu posypać ciasto cynamonem.

Smacznego.

 

-------------------------


Marta Ja¶wiłowicz
Siemianówka
Publiczne Gimnazjum
w Narewce


Przepis na ciasta drożdżowe:

25 dag twarogu
1/2 m±ki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 op. proszku do pieczenie

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wstawić na 30 minut do chłodnego

miejsca. Następnie zrobić z ciasta długi wałek, poci±ć na kawałki i formować ciasta. Posmarować rozbitym jajkiem, wyłożyć na

blachę i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

 

------------------------

 

Natalia Kownierowicz
Szkoła Podstawowa
im. Króla Zygmunta Augusta
w Wasilkowie


Mazurek Królewski
0,5 kg masła
12 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki m±ki
10 dag mielonych migdałów
5 dag migdałów do dekoracji

Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać, masło utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać cukier, migdały i

m±kę.
Formę wyłożyć papierem i włożyć ciasto, udekorować migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C. Upiec na złoty kolor.

Dekorację uzupełnić cukrem rumowym.

 

-------------------------


Kinga Borys
Cydzyn Stary
Szkoła Podstawowa w Kisielnicy


Placek drożdżowy

1 kg m±ki
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mleka

Drożdże rozczyniamy z 2 łyżkami m±ki i odrobin± mleka. Odstawiamy drożdże do wyro¶nięcia, gdy już urosn± drożdże, ciasto

wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 160 C.

 

--------------------------

 

Jakub Szydłowski
Mońki


Babka cytrynowa


4 jajka
25 dag cukru
25 dag margaryny
25 dag m±ki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny

Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucieraj±c dodajemy kolejno żółtka, otart± skórkę z 1 cytryny i na przemian: m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sok wyci¶nięty z 1 cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z przygotowan± wcze¶niej mas±. Wkładamy j± do wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart± blachy. Pieczemy 45 min. Na przestygnięte ciasto wylewamy polewę, utart± z 15 dag cukru pudru i soku z drugiej cytryny.


------------------------

 

Natalia Szczupak
Posielanie


35 dag m±ki
1 jajko
50 dag jagód
 
Zagnie¶ć ciasto do¶ć twardo,  jajkiem i wod± lub tylko rozbitym z wod± białkiem. Rozwałkować bardzo cienko. Zawijać jagody posypane na pół godziny wcze¶niej cukrem aby pu¶ciły sok. Należy brzegi posmarować rozbitym białkiem, żeby się w gotowaniu nie rozkleiły.


-----------------------

 

Redakcja Portalu "Zielone Wrota" nie odpowiada za poprawno¶ć powyższych przepisów.
Zostały one przygotowane przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z terenu województwa podlaskiego.